Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

"300" (ΑΡΧΕΙΟ)

ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ: 480 π.Χ. 300 γενναίοι Σπαρτιάτες στρατιώτες υπό την ηγεσία του θρυλικού βασιλιά τους Λεωνίδα επιλέγουν να "ξεβολευτούν" και να αντιμετωπίσουν στα στενά των Θερμοπυλών τον πολυάριθμο στρατό του Πέρση βασιλιά Ξέρξη που εποφθαλμιά τις ελληνικές πόλεις.

Ο ατρόμητος βασιλιάς των Λακεδαιμονίων, γέννημα της σπαρτιατικής αγωγής, πηγαίνει κόντρα σε ένα ρεύμα που σαρώνει στο διάβα του τα πάντα, δείχνοντας εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και όχι στους θεούς, με τρόπαιο μια θέση στο πάνθεον των ηρωικότερων μορφών που εμφανίστηκαν ποτέ.
Μια ταινία, για τους "τρελούς" της ιστορίας, που αποθέωσαν τη ζωή, αναζητώντας έναν ένδοξο θάνατο, για την ξεχασμένη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης, την επιλογή του δύσβατου δρόμου, την αιώνια λάμψη των χαμένων μαχών, και το πάθος για την ελευθερία και τις αξίες, δραματικά επίκαιρη, σε μια εποχή που οι άνθρωποι εθελοντικά, πλέον, κατατάσσονται στις ορδές των πολλών, των ισχυρών, των δυνατών, πανηγυρίζοντας και την παραμικρή υπόνοια νίκης απέναντι στους "ντεμοντέ", απροσάρμοστους, ιδεολόγους φύλακες των αισθητικών "Θερμοπυλών".

Άκρως θεαματική περιπέτεια με φρενιτιώδη ρυθμό, τεχνική αρτιότητα και εκπληκτική χρωματική ατμόσφαιρα, καλοφτιαγμένη και επιθετική στα 117 λεπτά της.

Καλοσκηνοθετημένη βία, εκπληκτικά σκηνικά, μουσική που σε κινητοποιεί και καλοδουλεμένα εφέ, ανακατεύονται στην ψηφιακή "μονταζιέρα", με ιστορικές παραβολές, ηρωϊκές ατάκες και αληθοφανείς ανακρίβειες προσφέροντας μια τεράστια εισπρακτική επιτυχία.

Οι λάτρεις του είδους θα απολαύσουν μια απόλυτα "οπτική" επική περιπέτεια που θα αδικηθεί προβεβλημένη σε οθόνη μικρότερη από του κινηματογράφου. Οι υπόλοιποι, όσοι δηλαδή έχουν μικρότερο βαθμό ανεκτικότητας στην υπερβολή των βασισμένων σε ιστορικά γεγονότα αμερικανικών υπερπαραγωγών , θα αναγνωρίσουν στην ταινία αρκετές αρετές και συναρπαστικές στιγμές ψυχικής εκτόνωσης.
Mια ψυχαγωγική καταγραφή, που εξυπηρετεί τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της κινηματογραφικής μεταφοράς του ομώνυμου δημοφιλούς κόμικ του Frank Miller- με την υπαρξιακά αναγκαία υπερβολή που χαρακτηρίζει το είδος- κι όχι την επιστημονική ανάγκη τεκμηρίωσης της ιστορικής αλήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου