Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

ALATRISTE (ΑΡΧΕΙΟ)

ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ. Η δημοφιλής σειρά μυθιστορημάτων του Ισπανού συγγραφέα και δημοσιογράφου Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, με πρωταγωνιστή τον γενναίο, ευάλωτο και βαθειά ανθρώπινο λοχαγό, Alatriste, μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη Agustin Diaz Yanes, προκαλώντας ένα συναίσθημα που σπάνια συναντάμε στις μεταφορές λογοτεχνικών έργων στο σινεμά: την επιθυμία ανάγνωσης του βιβλίου.

1622. Ενώ η πανίσχυρη, αυτοκρατορική Ισπανία, του αλαζόνα και ανίκανου βασιλιά Φίλιππου ΙV αντιμετωπίζει φαινόμενα παρακμής και διάβρωσης, η Μαδρίτη υποδέχεται αδιάφορα τον "μπαρουτοκαπνισμένο" βετεράνο της Φλάνδρας στρατηγό Ντιέγο Αλατρίστε, που επιστρέφει με τον λαβωμένο στρατό του από μία ακόμα πύρρειο νίκη.

Μακριά από τα πεδία των μαχών ο Ντιέγο μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην κουρασμένη χαρά του τζόγου, στην υπεύθυνη διαπαιδαγώγηση του νεαρού υπηρέτη του, Inigo Balboa και στον "παράνομο" έρωτα της πανέμορφης ηθοποιού Maria de Castro.

Κάπου κάπου αναλαμβάνει ως μισθοφόρος και κάποιες εσωτερικές υποθέσεις, κάποια ξεκαθαρίσματα που του αναθέτει η εξουσία, αλλά και αποστολές αμφίβολης ηθικής που τον φέρνουν αντιμέτωπο με τη συνείδησή του.
Μέχρι να έρθει και πάλι η ώρα των αληθινών μαχών και των μεγάλων νικών που έπαψαν εδώ και καιρό να είναι ένδοξες.

Η ταινία "Alatriste" εξιστορεί μερικές από τις περιπέτειες μιας γοητευτικής προσωπικότητας που εξισορροπεί με απελπιστική ειλικρίνεια ανάμεσα στα θετικά και τα αρνητικά της στοιχεία.

Απεικονίζει την κοινωνική ακαμψία μιας αυτοκρατορίας που αρχίζει να αποσυντίθεται εξαιτίας της πνευματικής και σωματικής εξάντλησης που έχει επιβάλλει στους πολίτες της, μέσω της θρησκείας, της οικονομικής ανέχειας και των συνεχόμενων πολέμων.

Η φτώχεια και η κούραση των καθολικών Ισπανών, που μεταμορφώνονται σε μισθοφόρους στρατιώτες, όχι για να υπερασπιστούν την ορθότητα της πίστης τους και τα θεμέλια της αυτοκρατορίας, όπως υποδηλώνουν τα λάβαρα και οι σημαίες, που βαστούν, αλλά για να μοιραστούν κάποια ψήγματα από τα λάφυρα των νικών, μετατρέπονται σε μια εσωτερική αίρεση που θα καταστρέψει τελικά το οικοδόμημα.

H ελευθερία μπροστά στη μυρωδιά του θανάτου και η υπόνοια κάποιων ξεφτισμένων αξιών-αρχών-πεποιθήσεων που διαχέονται στον αέρα των πεδίων της μάχης, φαντάζουν στα μάτια του ηρωϊκού λοχαγού σαν μια ανακουφιστική απόδραση από τη σκλαβιά της Ιεράς Εξέτασης και της απρόσωπης εξουσίας που λυμαίνονται τις δύσοσμες ημέρες της ειρήνης. Μια απόδραση από την παγωμένη ανάσα των μοναδικών παραγγελιοδοτών της υψηλής τέχνης και των μεγάλων πολέμων.

Ταινία με ορμητικό ρυθμό, καθαρά σκηνικά και αριστοτεχνικά κάδρα, που προσομοιάζουν σε αρκετές περιπτώσεις με πίνακες ζωγραφικής. Ένα γρήγορο, αλλά και κατατοπιστικό ξεφύλλισμα των ιστοριών του μυθικού ήρωα του Ρεβέρτε. Μια γνωριμία που εξάπτει την περιέργεια του κοινού χωρίς να αφήνει αναπάντητα ερωτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου