Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΩΡΙΣ ΑΤΖΕΝΤΑ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες η επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στην Τουρκία, η πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα, μετά από αρκετές δεκαετίες.

Μια επίσκεψη που χαρακτηρίζεται από έλλειψη συγκεκριμένης ατζέντας και μια αίσθηση υποχρέωσης του Έλληνα πρωθυπουργού απέναντι στον Τούρκο ομόλογό του.

Οι δύο άντρες ωστόσο, σε πολύ καλό κλίμα, συζήτησαν εχθές για όλα τα ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, από την εκκρεμότητα της υφαλοκρηπίδας μέχρι τα δικαιώματα του πατριαρχείου και το Κυπριακό, σε μια συνάντηση που διήρκησε για περίπου μία ώρα πέραν του προγραμματισμένου.

Κοινός παρανομαστής των δηλώσεων τόσο του Έλληνα πρωθυπουργού, όσο και του κ. Ερντογάν στάθηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στις δυνατότητες συμπόρευσης που παρέχει ο ενεργειακός τομέας με ορίζοντα την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία θα ολοκληρωθεί σήμερα με την συνάντησή του με τον πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλά Γκιουλ, ενώ κατόπιν ο κ. Καραμανλής θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα επισκεφτεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Μια επίσκεψη λοιπόν χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα και κατ επέκταση στόχευση, όπως προείπαμε δεν θα μπορούσε να βγάλει ούτε πολλές ενδιαφέρουσες ειδήσεις, ούτε και φυσικά κάποια θεαματική εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά.

Ωστόσο, το καλό κλίμα, που αναπτύσσεται, έστω και με αργό ρυθμό, μεταξύ των δύο χωρών, φαίνεται να αποτινάσσει σταδιακά μέρος της αρνητικής αύρας που ιστορικά παρεμβαίνει μεταξύ των δύο διπλωματιών και ενισχύει την αίσθηση καχυποψίας που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Άρα η συγκεκριμένη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην γειτονική χώρα μόνο ως προς την προσθήκη ενός ακόμα λίθου στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ουσιαστική και χρήσιμη για την ελληνική πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου