Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΟ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Σημαντική υποχώρηση των ποσοστών στην πρόθεση ψήφου των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας δείχνει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΑΝΤ1.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν το ΠΑΣΟΚ χάνει 5,1 ποσοστιαίες μονάδες και περιορίζεται σήμερα στο 26,3% ενώ αντίστοιχα η κυβερνώσα παράταξη υποχωρεί στην πρόθεση ψήφου στο 27,6% από το 34,6% το Νοέμβριο του 2007.

Το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ φαίνεται να απορροφά ο ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει για πρώτη φορά στο 7,9% (από 5,3%), όπως αύξηση, έστω και μικρότερη του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζει και το ποσοστό του ΚΚΕ με 8,4% (από 7,2%).

Αντίθετα ο ΛΑΟΣ παραμένει σταθερός στο ποσοστό του 3,9%.

Εντυπωσιακά είναι, πράγματι, τα αποτελέσματα για τα δύο μεγάλα κόμματα της εξουσίας που πλέον "τρέμει το φυλλοκάρδι τους" κάθε φορά που παραγγέλλεται μία νέα δημοσκόπηση. Γιατί, αν η δημοσκόπηση είναι όπως λένε, ακόμα μια φωτογραφία της συγκυρίας, έχει καλώς, αν και αυτό ακόμα σχετικό είναι. Αν όμως αυτή η συγκυρία εξακολουθήσει την πτωτική της πορεία τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες ανατροπές του πολιτικού μας συστήματος. Με δομικά μάλιστα χαρακτηριστικά.

Σε γενικές γραμμές, το εκλογικό σώμα, με νέους πια ανθρώπους, ανανεωμένο κατά 50% περίπου από εκείνο των προηγούμενων δεκαετιών αντιμετωπίζει μια πολιτική που ασχολείται με οτιδήποτε άλλο εκτός από τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Η τουλάχιστον για να μην είμαστε απόλυτοι, φαίνεται να ασχολείται. Κι αν οι γονείς τους, μπορούσαν κάποτε αυτό να το ανεχθούν επηρεασμένοι κι από ένα πνεύμα πόλωσης, ακροτήτων και οπαδισμού, οι νέοι άνθρωποι δεν δείχνουν να συγκινούνται από αφορισμούς και "κληρονομημένες πεποιθήσεις".

Ταυτόχρονα, καμιά από τις δύο εναλλασσόμενες δυνάμεις εξουσίας δεν φαίνεται ικανή να δώσει ελπίδα για κάτι καλύτερο, με αποτέλεσμα οι εκλογικές διαδικασίες να κρίνονται με το απαισιόδοξο για μία χώρα κριτήριο της επιλογής του "λιγότερο βλαπτικού".

Ακόμα, το αρχηγικό δίπολο Κ. Καραμανλή-Γ. Παπανδρέου αποδεικνύεται μετά από 4 περίπου χρόνια κοινοβουλευτικής "συνύπαρξης", ανίκανο να ηλεκτρίσει πολιτικά και να προσελκύσει στις διαδικασίες τις νέες γενιές που κουράστηκαν από ευχολόγια και αισιόδοξες διαψεύσεις.

Νιώθοντας ότι παρευρίσκονται σ ένα πολιτικό ριάλιτι που χαρακτηρίζεται από μια υπερμεγέθη διάσταση της επικοινωνίας και των παραπλανητικών συνιστωσών της, οι πολίτες, αφενός ελπίζουν στην εκπόνηση σχεδίων και πολιτικών που θα τους συναντούν στο δρόμο προς τη δουλειά, τις δημόσιες υπηρεσίες, το σπίτι, την ψυχαγωγία, αφετέρου έχουν κουραστεί να προσμένουν από το κράτος την ασφάλεια και προστασία που τους οφείλει, αλλά δεν βρίσκει τελικά τον τρόπο να τους παράσχει. Βλέπουν και τις υποθέσεις, τύπου Ζαχόπουλου, την επιβιώσασα εννοιοκρατία, και την συναλλαγή κρατικού μηχανισμού-τυχοδιωκτών πολιτών, να ροκανίζουν παντοιοτρόπως το μυαλό τους, διαπιστώνοντας ότι δεν θέλει πια και πολύ να εγκαταλείψουν κάθε είδους προσδοκία προς την πολιτική και να ασχοληθούν μονάχα με τον εαυτούλη τους..

Τέλος, στο ΠΑΣΟΚ, που μεταβάλλεται, κατά ειρωνεία της τύχης, σε μια πρώτης τάξεως δεξαμενή απορρόφησης ψήφων, για τα κόμματα της αριστεράς, η επανεκλογή Παπανδρέου, στην ηγεσία της προεδρίας του κόμματος δεν πείθει προς ώρας για την δυναμική της. Αν αντιπαραβάλλει μάλιστα κανείς στο επιχείρημα των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο χρόνος που πέρασε από την επανεκλογή του κ. Παπανδρέου είναι πολύ μικρός, το αντεπιχείρημα ότι ο αντίστοιχος χρόνος από την πρώτη εκλογή του είναι αρκετά μεγάλος, τα πράγματα φαίνονται σχεδόν δυσοίωνα. Καθώς το νέο, "ξεκάθαρο" και πιο "παπανδρεϊκό" ΠΑΣΟΚ του κ. Παπανδρέου φαίνεται ξεκάθαρα μικρότερο από το προηγούμενο ΠΑΣΟΚ, των διαφορετικών απόψεων, των πολιτικών τάσεων και των "αναμμένων αιμάτων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου