Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΕΝ ΚΟΛΑΚΕΥΟΝΤΑΙ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK) , και κρατώντας αλβανικές, αμερικανικές και νατοϊκές σημαίες στα χέρια τους, περίπου τρεις χιλιάδες Αλβανοί Κοσοβάροι, διαδήλωσαν χθες στους κεντρικούς δρόμους της Πρίστινα.

Όπως μάλιστα δήλωσε και ο εκπρόσωπος των διαδηλωτών Πέτρι Νιμάνι, μπορεί η ανεξαρτησία να αναβλήθηκε προς το παρόν, ωστόσο η ώρα της, να κηρυχθεί, στα πλαίσια του σχεδίου Αχτισάαρι, έχει φτάσει.

Με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να δηλώνουν έτοιμες να αναγνωρίσουν ένα ανεξάρτητο Κόσοβο και τις υπόλοιπες ισχυρές δυνάμεις της Ένωσης να διατηρούν μια θετικά κείμενη σε αυτό το ενδεχόμενο στάση, καμία αντιπρόταση, σχέδιο ή παραπομπή δεν φαίνεται ικανή να εμποδίσει την ορμητικότητα του ποταμιού μιας άτυπης αλλά πανίσχυρης συμμαχίας, που ουσιαστικά δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 90 και εξετάζει εδώ και μια περίπου δεκαετία ως συμφέρουσα την δημιουργία ενός νέου μικρού κράτους στην καρδιά των Βαλκανίων.

Οι Σέρβοι, από την πλευρά τους, έχουν εντελώς διαφορετική άποψη επί του θέματος, αλλά οι προτάσεις τους, περί διευρυμένης αυτονομίας του Κοσόβου, το οποίο ωστόσο θα παραμείνει σερβική επαρχία, βρίσκουν ευήκοον ους κυρίως στους Ρώσους που φοβούνται μην ανοίξει ο "ασκός του Αιόλου" των ανεξαρτητοποιήσεων και πλήξει τα εθνικά τους συμφέροντα.

Από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στάση που διάκειται φιλικά προς τις σερβικές θέσεις διατηρούν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Σλοβακία και η Ισπανία και αυτές ουσιαστικά "φωτογράφιζε" το μήνυμα του κ. Σολάνα προς τις ευρωπαϊκές χώρες "να συγκεντρωθούν και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους ανήκουν".

Καθώς είναι ξεκάθαρο ότι για τον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ευρωπαϊκής ένωσης, Ισπανό πολιτικό, ο δρόμος της ευθύνης είναι η αποδοχή ως τετελεσμένου, μιας στρεβλής κατάστασης και ενός συσχετισμού δυνάμεων που διαμορφώθηκαν στην πολύπαθη περιοχή μέσα από συνθήκες αφύσικες, που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, μια ακόμα μεσοβέζικη δήλωση που θα καλύπτει κατά κάποιο τρόπο όλες τις φωνές της΄Ένωσης θα πρέπει να αναμένουμε .

Τελικά, όπως δείχνουν τα πράγματα, στη Σερβία θα ανοίξει ως, δυσανάλογο αντάλλαγμα, ο δρόμος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ η δημιουργία μιας μικρής Αλβανίας στα σύνορά της θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

Μιας νέας χώρας που θα χρειαστεί να περάσουν κάποια χρόνια προτού τελικά διαπιστώσει , ότι, σηκώνοντας την αμερικανική σημαία, μόνο πρόσκαιρα οφέλη μπορείς να προσδοκάς, αν φυσικά ονειρεύεσαι μια πλήρη και πραγματική ανεξαρτησία.

Μέχρι τότε, όμως, οι χώρες εκείνες που θεωρούν ευεργετική της εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στο κόσμο και τα βαλκάνια, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, γίνονται κιόλας δύο. Ωστόσο, δραματική αύξηση του αριθμού τους στο άμεσο μέλλον είναι μάλλον παράλογο να περιμένουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου