Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ (ΑΡΧΕΙΟ)

Νέες ταινίες. Μετά το θάνατο της πολυαγαπημένης του συζύγου, ο γενναίος πυροσβέστης Larry Allesworth εξακολουθεί να ζει με την παντοδύναμη ανάμνησή της, αφοσιωμένος ψυχή τε και σώματι στο μεγάλωμα των παιδιών του.

Αυτά παίζουν και τον πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή του που μοιράζεται μεταξύ της ανατροφής τους και του ριψοκίνδυνου επαγγέλματός του, και όλες του οι φοβίες και οι ανασφάλειες αφορούν το ενδεχόμενο να μείνουν μια μέρα ορφανά και άπορα στα δόντια μιας ανελέητης πόλης.

Η αγωνία, όμως, να εξασφαλίσει το μέλλον των παιδιών του και οι δυσάρεστες σκέψεις που θεριεύουν στο μυαλό του κάθε φορά που αντιμετωπίζει ένα επικίνδυνο περιστατικό στη δουλειά, τον οδηγούν στην απόφαση να παρανομήσει, προσπαθώντας να ξεγελάσει τις υπηρεσίες πρόνοιας, ανακοινώνοντας ως σύντροφό του, και ως εκ τούτου, μελλοντικό κηδεμόνα των παιδιών του, σε περίπτωση που ο ίδιος πεθάνει, τον γυναικοκατακτητή και κολλητό του στην υπηρεσία Clurk Ford.

Οι υπηρεσίες όμως του Δήμου δεν είναι διατεθειμένες να προσφέρουν στον πυροσβέστη την απαιτούμενη ασφαλιστική κάλυψη προτού βεβαιωθούν ότι η ομοφυλοφιλική σχέση του με τον συνάδελφό του Clurk δεν είναι πλασματική.

Κωμωδία καταστάσεων, η καλύτερα μιας πικάντικης κατάστασης με αρκετές κωμικές παρενέργειες "Ο κύριος του κυρίου" δεν ανταποκρίθηκε στη φήμη που τον συνόδευε βγαίνοντας από τα κινηματογραφικά σύνορα των ΗΠΑ.

Παρότι ο Denis Dugan αφηγείται μια ιστορία για την πατρική αγωνία, τη δύναμη της φιλίας και την προβληματική επικοινωνία μεταξύ κοινωνίας και ομοφυλοφίλων, θεμάτων κοινωνικής συνειδητοποίησης, που αποκεντρώνουν την συνηθισμένη θεματολογία των κωμωδιών, αρνείται πεισματικά να εγκαταλείψει την εφηβική ελαφρότητα των πλάνων του, προκειμένου να δώσει στην κωμωδία του περισσότερο βάθος.

Τοποθετεί τους ήρωές του στο επίκεντρο μιας πολύ ιδιαίτερης κατάστασης κινηματογραφώντας τις αντιδράσεις τους, την αμηχανία και τον πανικό τους σε ένα περιβάλλον γεμάτο καχυποψία, υπόνοιες αλλά και ανθρώπους που είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν με την προσωπική τους αλήθεια και να αποδεχτούν μετά πόνων και βασάνων την αληθινή τους φύση.

Σίγουρα κάποιοι διασκέδασαν βλέποντας την ταινία του Dugan η οποία απευθύνεται κυρίως σε ένα πρωτόβγαλτο κοινό που έχει την πολυτέλεια να βρίσκεται στα πρώτα στάδια της εξερεύνησης του μαγικού κινηματογραφικού κόσμου.

Αισθάνομαι πάραυτα ότι οι υπόλοιποι θα ένιωσαν αρκετά έντονα τις αφηγηματικές αρρυθμίες της ταινίας που εξελίσσεται με σεκάνς που αγνοούν επιδεικτικά τις αμέσως προηγούμενες και μέσω αυτού την σημασία της φιλμικής αρμονίας και της ισόρροπης εξιστόρησης.

Όσο για το χιούμορ της ταινίας σίγουρα θα σας θυμίσει παλιούς συμμαθητές σας και αξέχαστες πλάκες από τα πρώιμα μαθητικά σας χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου