Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Συνομιλίες για τις κλιματικές αλλαγές διεξάγονται από χθες στην Χονολουλού με οικοδεσπότες αυτού του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για τον περιορισμό των εκπομπών ρυπογόνων αερίων τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του Θερμοκηπίου.

Αναφέρομαι φυσικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον οικονομικό γίγαντα των 25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που απορρίπτει το Πρωτόκολλο του Κιότο καθώς διαφωνεί με την εξαίρεση της Κίνας και της Ινδίας από αυτό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες ειδήσεις που έρχονται από την εξωτική Χονολουλού, και αν πιστέψουμε και τις εκτιμήσεις του Γάλλου πρεσβευτή για τις κλιματικές αλλαγές Μπρις Λαλοντέ, που κάνει λόγο σε σημερινές του δηλώσεις για "μια αλλαγή στην αμερικανική θέση για το κλίμα" μπορούμε να διατηρούμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με το θέμα που όπως φαίνεται οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να συζητούν. Προς το παρόν, κάτι είναι κι αυτό.

Στόχος της συγκεκριμένης διάσκεψης, όπως άλλωστε και της προηγούμενης και εκτενέστερης που διοργανώθηκε από τον ΟΗΕ στο Μπαλί είναι η συμβολή στην προετοιμασία μιας διεθνούς συμφωνίας που θα διαδεχθεί με αποτελεσματικότερη προοπτική και δεσμευτικότερα χρονοδιαγράμματα το πρωτόκολλο του Κιότο το οποίο εκπνέει το 2012.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συμβουλίου για την ποιότητα του Περιβάλλοντος στο Λευκό Οίκο Τζέιμς Κόνογκτον, οι προοπτικές μιας κοινής αντιμετώπισης και δράσης για το φλέγον ζήτημα των κλιματικών αλλαγών διανοίγονται περισσότερο ορατά από ποτέ και ήδη τα εμπλεκόμενα μέρη εξετάζουν ορισμένα πολύ ειδικά πεδία σε μερικά "πολύ ευαίσθητα θέματα" όπως σχετικά δήλωσε.

Την αίσθηση μιας συγκρατημένης αισιοδοξίας που διαχέεται από τη διάσκεψη της Χονολουλού επιβεβαιώνει με τα λεγόμενά του και ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας Ματίας Μάχνινγκ, κάνοντας λόγο για "εποικοδομητικές συνομιλίες" και "πραγματοποίησης ενός βήματος μπροστά".

Καθότι δε, περιβάλλον και πολιτική συνδέονται σήμερα, περισσότερο μάλιστα από ποτέ, τόσο άρρηκτα μεταξύ τους, η διαφαινόμενη πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ, δεν προβλέπεται να περάσει απαρατήρητη και από τις μελλοντικές διεθνείς συναντήσεις για το κλίμα, καθώς στην διεθνή διπλωματία είναι πλέον "κοινό μυστικό" ότι οι πρωταγωνιστές της μάχης για την αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, περιμένουν με ιδιαίτερη ανυπομονησία τη μέρα που οι συμβάλλοντες στο διαπραγματευτικό αδιέξοδο, παράγοντες της κυβέρνησης Μπους, θα επιστρέψουν ένας ένας στις πετρελαϊκές του ενασχολήσεις, απαλλάσσοντας την χώρα τους από το βάρος της στενόμυαλης νοοτροπίας τους και της κοντόθωρης πολιτικής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου