Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

ΝΙΚΟΛΑ ΣΑΡΚΟΖΙ: ΕΝΑΣ ΣΤΑΡ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

"Ερωτύλο, τσιγκούνη και ανάξιο για την προεδρία", φέρεται να έχει χαρακτηρίσει τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, η πρώην σύζυγός του, Σεσιλιά, σε βιβλίο, που η ίδια ζητά με αίτημά της από δικαστήριο του Παρισιού να μην κυκλοφορήσει.

Συγγραφέας του πονήματος, που αναμένεται να ταράξει για μια ακόμη φορά τα νερά της γαλλικής πολιτικής σκηνής, με τον τίτλο "Σεσιλιά", είναι η γνωστή Γαλλίδα δημοσιογράφος Άννα Μπιτόν, φίλη για πολλά χρόνια, όπως ισχυρίζεται η ίδια, της πρώην και για λίγες μόλις ημέρες πρώτης κυρίας της Γαλλίας.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, το βιβλίο αυτό, που αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός των επόμενων ημερών από τον εκδοτικό οίκο Flammarion, περιέχει πληθώρα δηκτικών σχολίων που εκστομίζει η Σεσιλιά για τον πρώην σύντροφό της, τον οποίο χαρακτηρίζει εκτός των άλλων και ως "έναν άνθρωπο που δεν αγαπάει κανέναν, ούτε καν τα παιδιά του, με μια σημαντική πλευρά της προσωπικότητάς του να είναι γελοία, αναξιοπρεπή, με προβλήματα συμπεριφοράς κ.ο.κ".

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Γάλλος πρόεδρος, σ αυτούς τους πρώτους μήνες της θητείας του επιδιώκει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο παράλληλα σε τρία ταμπλό.

Το πρώτο είναι φυσικά, η εσωτερική πολιτική ζωή της Γαλλίας, όπου εκλέχθηκε για να μεταρρυθμίσει ένα σύστημα , κατ αυτόν, γεμάτο αγκυλώσεις, αμετροέπειες, και λιμνασμένες πεποιθήσεις. Αναδεικνύοντας, με τη βοήθεια των μέσων, τον εαυτό του από νοικοκύρη συντηρητικό πολιτικό σε ηγετική μορφή που ξεπερνάει τα όρια της παραδοσιακής γαλλικής Δεξιάς, ο Νικολά Σαρκοζί, χρησιμοποίησε στην συνέχεια το προνόμιό του προκειμένου να δημιουργήσει μια κυβέρνηση συνθετική, δημιουργώντας με την ανάθεση υπουργείων και θέσεων κλειδιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε ιδεολογικούς του αντιπάλους έναν υπαινιγμό ομοθυμίας, συναίνεσης και διακομματικής ταύτισης προτεραιοτήτων. Γενναίο βήμα, παραδέχτηκαν πολλοί αναλυτές. Ακολούθησε το νομοσχέδιο για τους σιδηροδρομικούς υπαλλήλους, με το οποίο έβαλε το δάχτυλο στη φωτιά χωρίς καν να τσουρουφλιστεί, θίγοντας το απαγορευμένο ζήτημα των ασφαλιστικών προνομίων μιας συγκεκριμένης τάξης επαγγελματιών, έχοντας όμως εξασφαλισμένη τη στήριξη της πλειοψηφίας της γαλλικής κοινής γνώμης. Όπως ήδη μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος προανήγγειλε, το επόμενο μεταρρυθμιστικό του εγχείρημα αφορά την προώθηση μιας πολύ φιλόδοξη μεταρρύθμισης στην διοικητική διαχείριση των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας, αλλά και την αναβάθμιση της αξιοπιστίας των γαλλικών πανεπιστημίων. Και φυσικά έπεται συνέχεια.

Το δεύτερο πεδίο στο οποίο ο Γάλλος πρόεδρος, ανέλαβε από τις πρώτες κι όλα ημέρες της θητείας του έναν ιδιαίτερα ενεργητικό ρόλο, είναι αυτό της διεθνούς πολιτικής σκηνής, όπου ο αμφιλεγόμενος πολιτικός από τη μια φλερτάρει απροκάλυπτα με το φιλελεύθερο αμερικανικό μοντέλο κι από την άλλη επικαλείται εντός των τειχών της Ευρώπης, την ανάγκη απόκτησης από τον καπιταλισμό μιας ηθικής διάστασης που δεν θα αφήνει τον πολίτη παρατημένο στην τύχη του. Σαν να μας λέει με λίγα λόγια ότι το ένα δεν αναιρεί το άλλο....

Τέλος, το τρίτο πεδίο στο οποίο ο Γάλλος πρόεδρος διαπρέπει από την έναρξη κιόλα της διακυβέρνησής του, είναι αυτό της διαχείρισης της προσωπικής του ζωής, καθότι καταφέρνει με ιδιαίτερα ευφυή τρόπο να την αφήνει επιτηδευμένα ανοχύρωτη χρησιμοποιώντας την τελικά ως ένα πολύ καλό μέσο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την σφοδρότητα των επιλογών που έχει ήδη αποφασίσει να ακολουθήσει.

Το σίγουρο είναι ότι ο Γάλλος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά και τι θέλει και τι κάνει, καθώς κι ότι τίποτα δεν έχει αφήσει στην ευχέρεια των παπαράτσι και στην τύχη του. Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν κάθε μία σχέση του, ερωτοδουλειά, χωρισμός, φωτογραφία, και κάθε αγανάκτησή του για την έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύουν τα μέσα στην ιδιωτική του ζωή, συνδέεται άμεσα με κάποιο μέτρο, κάποιο νομοσχέδιο, κάποια αναθεώρηση. Έτσι αποφάσισε πιστεύω να πορευτεί:

Μετατρέποντας σταδιακά τον εαυτό του σε έναν προϊόν της εικόνας στη συσκευασία ενός σταρ της πολιτικής που θα αναπληρώνει τις ουσιαστικές προσδοκίες των πολιτών για μια καλύτερη ζωή, με όνειρα επικοινωνιακά και μια διαρκή ανησυχία γύρω από το τι πρόκειται να πράξει ο αγαπημένος του ήρωας στο επόμενο επεισόδιο του πολιτικού αυτού σήριαλ. Την ώρα που, στο γαλλικό κοινοβούλιο, τα μέτρα θα περνάνε σχεδόν ανυποψίαστα…Πιστεύει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου