Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

ΔΕΙΞΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Μια ολόκληρη χώρα, ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα, ένας λαός, κλυδωνίζεται από την υπόθεση Ζαχόπουλου. Διαμαρτυρόμενη από τη μια για τον βομβαρδισμό ασήμαντων και αναπόδεικτων πληροφοριών που καθημερινά δέχεται, βάζοντας από την άλλη ,όμως, παράλληλα, με ιδιαίτερη ευχαρίστηση μάλιστα, το μάτι της στην τεχνηέντως δημιουργηθείσα κλειδαρότρυπα των ημερών, όπως αποδεικνύει η επιβράβευση κάθε προσπάθειας δημοσίευσης πικάντικων λεπτομερειών ή διαφόρων φωτογραφικών ντοκουμέντων σχετικών με την συγκεκριμένη υπόθεση.

Το βέβαιο είναι ότι, τραβώντας επίμονα και το πιο ασήμαντο ζήτημα από τα αφτιά, κάποια στιγμή θα προκύψουν και ουσιαστικά ζητήματα, πέστε νομοτελειακά, πέστε επειδή η διαφθορά και η διαπλοκή έχουν βαθύτατες πλέον ρίζες στη νοοτροπία, τις αντιλήψεις και τις πρακτικές του σύγχρονου Έλληνα. Και τότε θα έχουν το θράσος να μας πουν, ότι είχαν και δίκιο που επέλεξαν τη διαδρομή μέσω Ιερουσαλήμ για να μας πάνε στη Ρώμη.

Αυτό που σίγουρα όμως δεν μπορώ να καταλάβω, την ώρα που το ζήτημα Ζαχόπουλου μετατρέπεται σε μια αρένα διευθέτησης οικονομικών, πολιτικών και εκδοτικών συμφερόντων, είναι σε τι πραγματικά αποσκοπούσε η δημοσίευση του συγκεκριμένου φωτογραφικού υλικού την Κυριακή από την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", καθώς και η αναδημοσίευσή του όπως έμαθα από την εφημερίδα "Αυριανή", πέραν της προφανούς εμπορικής στόχευσης.

Όμως και εμείς οι αναγνώστες, οι τηλεθεατές, οι καταναλωτές, κάθε άλλο παρά άμοιροι ευθυνών ήμαστε στη δημιουργία αυτής της δυσωδίας, κάθε άλλο παρά "δεν φταίμε σε τίποτα". Καθόσον την ίδια ώρα που παραδεχόμαστε, πόσο αφόρητα ενοχλητική έχει γίνει αυτή η διεφθαρμένη όσμωση, κλείνουμε και τα παραθυρά μας ερμητικά για να μην ανανεωθεί ο αέρας. Και δεν εννοώ φυσικά, ούτε τα παράθυρα της τηλεόρασης, αλλά ούτε και τις κλειδαρότρυπες της έντυπης δημοσιογραφίας. Αναφέρομαι στα παράθυρα της προσωπικής μας συνείδησης, της αισθητικής και των ανησυχιών μας.

Την ίδια ώρα ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν-(και είναι πολύ αισιόδοξο το γεγονός ότι όλα αυτά εξακολουθούν να μας προκαλούν αίσθηση)- οι καταγγελίες του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στη χθεσινή εκπομπή του "Κίτρινος Τύπος" που προκάλεσαν μάλιστα και την επέμβαση της δικαιοσύνης, καθώς ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών κ. Π. Πούλιος ανέθεσε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Μαρία Γκανέ να ελέγξει αν είναι βάσιμοι οι ισχυρισμοί του κ. Τριανταφυλλόπουλου που ανέφερε χθες ότι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του πρότεινε να μην εμπλέξει τον επικεφαλής της υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων κ. Κλαδά στην υπόθεση Ζαχόπουλου με αντάλλαγμα να λυθούν εκκρεμότητες του δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" κ. Θέμου Αναστασιάδη με την εν λόγω υπηρεσία.

Εκκρεμότητες του συμπαθούς Θέμου, μια γεύση των οποίων πήραμε νομίζω όλοι όσοι παρακολουθήσαμε την συγκεκριμένη εκπομπή του "Κίτρινου Τύπου" και επί των οποίων έχει ο δημοσιογράφος τόσο τον χρόνο όσο και την ευχέρεια να τοποθετηθεί.

Μια τοποθέτηση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυρίως από όλους εκείνους τους ανθρώπους που τον θαύμασαν τόσα χρόνια, για τον τρόπο που πολύ εύστοχα, χιουμοριστικά και ανατρεπτικά, σατίρισε, σχολίασε και έψαυσε με τη δύναμη της ευφυούς πένας του, τη βρώμα της διαπλοκής, σε ένα σύστημα που σφραγίστηκε από την διαφθορά, την ανοησία και την απάτη. Γιατί όπως έχουν τα πράγματα, οι συγκεκριμένες αναφορές που ακουστήκαν για το πρόσωπό του και πολύ σοβαρές είναι και με χιούμορ είναι πολύ δύσκολο κανείς να τις αποκρούσει. Την ώρα μάλιστα που ο δημοσιογράφος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας απίστευτης διαπλοκολογίας, φερόμενος από δημοσιεύματα ως ο κομιστής του επίμαχου DVD στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αλλά κυρίως την ώρα ενός μεγάλου "αυτογκόλ".

Και αναφέρομαι φυσικά στη δημοσίευση των φωτογραφιών, από το κυριακάτικο φύλλο του "Θέματος", που αποτυπώνουν στιγμιότυπα από μια ερωτική συνεύρεση του ζευγαριού που μονοπώλησε τον τελευταίο μήνα το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Κάτι που τελικά θεωρώ ότι παραβιάζει με τον πιο ωμό τρόπο προσωπικά δεδομένα, δεοντολογίες, ηθικές, αξίες, χωρίς μάλιστα να κομίζει οτιδήποτε καινούργιο στην ενημέρωση των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου