Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

ΤΑ ΚΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Κάποιες φορές έχει και χάζι να το παρακολουθείς. Στο ερώτημα που συχνά τίθεται αυτές τις ημέρες σε μητροπολίτες, σχετικά με το ποια, σύμφωνα με την άποψή τους, θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να συγκεντρώνει ο νέος αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, η απάντηση συνήθως επιστρέφει, τα θεολογικά και ηγετικά χαρίσματα που οι ίδιοι αναγνωρίζουν στον εαυτό τους ή στην υποψηφιότητα που υποστηρίζουν.

Όταν, όμως, την ώρα που κορυφώνονται οι διεργασίες για την εκλογή νέου αρχιεπισκόπου, στο παιχνίδι της διαδοχής κάνουν την εμφάνισή τους και καταγγελίες σχετικές με υποτιθέμενους εκβιασμούς, όπως αυτή της απόπειρας εκβιασμού που κατήγγειλε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ότι δέχθηκε από υποστηρικτές του Μητροπολίτη Σπάρτης, τότε η θρησκευτική διαπλοκή μάλλον δεν διαφέρει σε πολλά από την αντίστοιχή της, πολιτική.

Όχι, ότι με ενδιαφέρει και ιδιαίτερα, αλλά αν δεν κάνω λάθος, σύμφωνα μάλιστα και με τη βάση της παραδοσιακής θεολογικής αντίληψης , το Άγιο Πνεύμα θα πρέπει να είναι εκείνο που θα φωτίσει τους ιεράρχες και θα κατευθύνει τη βούλησή τους προς τον κατάλληλο να ηγηθεί της ελληνικής ιεραρχίας ηγέτη, κι όχι νωρίτερα μάλιστα από την κρίσιμη ημέρα της ανάδειξης του νέου Αρχιεπισκόπου.

Τι πρόκειται να συμβεί λοιπόν στην περίπτωση εκείνη που, μετά από τόσα δείπνα, κρυφές και φανερές συγκεντρώσεις και καθόλα κοσμικές πρακτικές, φέρουν οι ιεράρχες μας, προ τετελεσμένου το Άγιο Πνεύμα; Αν Αυτό, επί παραδείγματι, έχει αποφασίσει ήδη ότι καταλληλότερος να ηγηθεί της Εκκλησίας αυτή την περίοδο, είναι, για παράδειγμα, ο Δημητριάδος, Ιγνάτιος, (τον οποίο αν ήμουν το Άγιο Πνεύμα θα υποστήριζα φανερά), αλλά την ίδια στιγμή οι συσχετισμοί αναδεικνύουν, για παράδειγμα, τον Σπάρτης;

Το ερώτημα δεν είναι καθόλου ρητορικό. Είμαι της άποψης μάλιστα ότι επιδέχεται σοβαρών απαντήσεων, αν θέλουμε μάλιστα να μιλάμε για αξιοπιστία στον χώρο της Εκκλησίας και μετουσίωση των λόγων σε πράξεις.

Για να προσγειωθούμε, ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι πολίτες, σε ποσοστό 24,4% φαίνεται να θέλουν για Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση. Μια επιλογή που έχει πολλαλές αναγνώσεις και εκφράζει σε γενικές γραμμές την επιθυμία μεγάλου μέρους των πιστών να έχουν έναν θρησκευτικό ηγέτη με βροντερή φωνή και άποψη για όλα τα κοινωνικο-πολιτικά ζητήματα που απασχολούν την τρέχουσα επικαιρότητα.

Μιας και όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι σαφώς ευκολότερο για έναν ιεράρχη, σήμερα, να τοποθετείται επί πολιτικών και εθνικών θεμάτων από το να επιχειρεί να απαντήσει σε μεταφυσικά μας ερωτήματα και ανησυχίες.

Δεν ξέρω, αν βρίσκει πολλούς υποστηρικτές η άποψή μου, αλλά προσωπικά θα ανέμενα από έναν θρησκευτικό ηγέτη, προτού ασχοληθεί με το θέμα των Σκοπίων, τα ελληνοτουρκικά και την παγκοσμιοποίηση, να προσπαθούσε να μας προσφέρει από την ιδιαίτερη θέση που κατέχει κάποιες απαντήσεις σχετικά με τις "άγνωστες βουλές του Κυρίου" που αν τελικά αποδεχτούμε οριστικά ότι είναι άγνωστες, τότε δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχουν τόσο η ύπαρξη όσο και η δραστηριοποίηση κάποιων εκπροσώπων του στην καθημερινή μας ζωή.

Όλο αυτό δεν μοιάζει, πολλές φορές, με το επαναλαμβανόμενο "ουδέν σχόλιον" του κυβερνητικού εκπροσώπου;.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου