Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΛΛΗ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Στη δίνη ενός πολιτικού και κοινωνικού κυκλώνα ανυπολόγιστων διαστάσεων έχει εισέλθει η Κένυα. Ήδη, από την 27η Δεκεμβρίου, ημέρα επανεκλογής του προέδρου Μουάι Κιμπάκι στον προεδρικό θώκο, η ταλαιπωρημένη χώρα της ανατολικής Αφρικής με τα 27 εκατομμύρια περίπου πληθυσμό, θρηνεί 356 νεκρούς.

Και έπεται συνέχεια , προβλέπουν οι αναλυτές, που βλέπουν πίσω από την προσωρινή ύφεση των διαδηλώσεων την απαρχή ενός δυναμικότερου λαϊκού ξεσπάσματος.

Ιδιαίτερα μάλιστα όσο πληθαίνουν από το εξωτερικό οι φωνές, που δικαιώνουν την αδιαπραγμάτευτη θέση της αντιπολίτευσης για νοθευμένες εκλογές.

Πιο πρόσφατη και πιο ισχυρή, αυτή του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ που χαρακτήρισε τις εκλογές, που πυροδότησαν εκτεταμένες εθνοτικο-πολιτικές συγκρούσεις, "νοθευμένες".

Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παρακάτω, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, τόνισε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα εθνοτικό πόλεμο, όπως πολλοί λένε, αλλά για έναν πόλεμο για τη δημοκρατία.

Άλλωστε, πριν από τρεις μόλις ημέρες υπέβαλλε την παραίτησή του και ο επικεφαλής της εκλογικής διαδικασίας της χώρας, κατηγορώντας τον πρόεδρο Κιμπάκι και τους ανθρώπους του, για τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε προκειμένου να βιαστεί να ανακοινώσει τη νίκη του κόμματός του απερχόμενου προέδρου στις εκλογές του Δεκεμβρίου, όταν η διαφορά των δύο παρατάξεων κυμαινόταν μονάχα σε μερικές χιλιάδες ψήφων.

Μια ανακοίνωση που πυροδότησε, τελικά, αιματηρές συγκρούσεις, κυρίως στις παραγκουπόλεις του Ναϊρόμπι και των μεγάλων πόλεων του δυτικού τμήματος της χώρας, περιοχές που αποτελούν προπύργια του υποψηφίου της αντιπολίτευσης και αρχηγού του Πορτοκαλί Δημοκρατικού Κινήματος, Ράιλα Οντίνγκα.

Ο τρόπος με τον οποίο κάθε χώρα αντιλαμβάνεται την Δημοκρατία σχετίζεται τόσο με την δημοκρατική της παράδοση όσο και με την τριβή του λαού της με έννοιες και θεσμούς που συντονίζουν την ύπαρξή της. Κι αυτήν ακριβώς την έλλειψη παράδοσης καλείται να πληρώσει σήμερα η πολύπαθη Κένυα. Μιας παράδοσης που ιστορικά κατακτιέται με αίμα και θυσίες, αλλά και που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πιο ειρηνικά χρόνια. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν οι λαοί την κατακτούν έχοντας την ωριμότητα να εκπαιδεύονται από τα λάθη των άλλων και όχι από τα δικά τους. Ειδάλλως ο δρόμος γίνεται ατελείωτος και κακοτράχαλος και το αποτέλεσμα αμφίρροπο.

Το δεδομένο, όμως, αυτή τη στιγμή στην Κένυα, είναι η συνύπαρξη μιας αμφισβητούμενης εκλογικής νίκης με την απαίτηση της αντιπολίτευσης για επανάληψη των εκλογών σε τρεις μήνες, ώστε να διεξαχθούν με διαφάνεια και δημοκρατικό τρόπο.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο, χωρίς να θεωρείται απίθανο, αυτή τη στιγμή φαντάζει λιγάκι απομακρυσμένο. Επειδή, η προκήρυξη μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης από την πλευρά του προέδρου Κιμπάκι, θα ισοδυναμούσε με παραδοχή των κατηγοριών για διαφθορά και νοθεία. Όχι ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την αφοσίωση του σκληρού πυρήνα των πολυπληθών οπαδών του, αλλά όπως και να το κάνουμε, θα αποτελούσε έναν παράγοντα αποδυνάμωσης της στρατηγικής και των πολιτικών του θέσεων.

Άλλωστε, η παραστρατιωτική αστυνομία, η οποία έχει αναπτυχθεί σε όλα τα πιθανά κέντρα διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης, κάνει μέχρι στιγμής αποτελεσματικά την αποτρόπαιη δουλειά της, ενώ και η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με ταυτόχρονη αναστολή των συνταγματικών δικαιωμάτων, είναι μια επιλογή, που όλο και περισσότερο γοητεύει τελευταία τους εκπροσώπους της νέας ιδιότυπης, τριτοκοσμικού τύπου δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου