Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Αυστραλία, με την καθολική νίκη του Εργατικού Κόμματος του Κέβιν Ρουντ έναντι του συντηρητικού κυβερνητικού συνασπισμού του Τζον Χάουαρντ, μεταφράζεται από τους αναλυτές και ως μια "κραυγή απελπισίας" των Αυστραλών πολιτών, που έβλεπαν τα τελευταία χρόνια τις εμφανείς καταστροφικές συνέπειες των κλιματικών αλλαγών να αφήνουν ανεπηρέαστη μονάχα την πολιτική τους ηγεσία.

Έχοντας εξασφαλίσει 86 έδρες, επί συνόλου 150 εδρών, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Εργατικό Κόμμα, έχει να διαχειριστεί μια περιβαλλοντική κατάσταση, η οποία σε ορισμένες περιοχές της Αυστραλίας αγγίζει τα όρια της μη αναστρέψιμης καταστροφής.

Η ερημοποίηση της υπαίθρου, η παρατεταμένη ολιγομβρία, η ξηρασία και η έλλειψη πόσιμου νερού, είναι τέσσερα από τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα κυβερνητικής αδράνειας των Αυστραλιανών κυβερνήσεων απέναντι στο θέμα των κλιματικών αλλαγών και των δεσμεύσεων που ολόκληρος ο υπόλοιπος πλανήτης σταδιακά αναλαμβάνει. Ωστόσο, η δουλειά που έχει αναλάβει ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, αν αναλογιστεί κανείς ότι η τεράστια αυτή χώρα εξασφαλίζει περίπου το 80% της ηλεκτροδότησής της από τον άνθρακα.

Εντούτοις, στο κρίσιμο θέμα του περιβάλλοντος, ο κ. Ρουντ, έδειξε από την πρώτη στιγμή, ότι προτίθεται να αλλάξει άρδην την στρατηγική της χώρας του, όταν μόλις πριν από λίγες ημέρες, αποδέχθηκε την πρόσκληση του Ινδονήσιου προέδρου Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο να παρακολουθήσει τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στο Μπαλί, εκεί όπου και ανακοίνωσε την πρόθεση της Αυστραλίας να επικυρώσει το πρωτόκολλο του Κιότο.

Άρα, μπορούμε να πούμε, ότι ένα ακόμα κάστρο, στην προσπάθεια για την παγκόσμια οικολογική συσπείρωση φαίνεται να πέφτει και αποτελεί οπωσδήποτε μια σημαντική εξέλιξη στον αγώνα επιβίωσης που δίνει ο πλανήτης, η συμμετοχή της Αυστραλίας στην κοινή προσπάθεια.

Η διάσκεψη στο Μπαλί, λοιπόν, ξεκίνησε ήδη με θετικούς οιωνούς.

Πλέον, οι ΗΠΑ έμειναν το μοναδικό ανεπτυγμένο κράτος του κόσμου που αρνείται να επικυρώσει τη συνθήκη. Ωστόσο, βλέποντας και το παράδειγμα των Αυστραλών, όπου "το πάθημα έγινε μάθημα" και υπό την λογική επίδραση προσφάτων εκθέσεων που κάνουν λόγο για άμεσο κίνδυνο από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών που αντιμετωπίζει η Νέα Υόρκη και άλλες παράκτιες περιοχές των ΗΠΑ, αργά η γρήγορα και η κορυφαία οικονομική δύναμη στον κόσμο θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να ρυπαίνει λιγότερο και να προσφέρει στην απορρύπανση του πλανήτη περισσότερο.

Γιατί αργά ή γρήγορα η λογική της "στρουθοκαμήλου" θα εξασθενίσει μπροστά στο φάσμα της ματαιότητας, που ολόκληρος ο υπόλοιπος πλανήτης με τολμηρά ή άτολμα μέτρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει, αντιμετωπίζοντας τους παράγοντες που συμβάλλουν στο φαινόμενο του Θερμοκηπίου και στην κλιματική αλλαγή.

Ίσως, τελικά, αυτό συμβεί, με πολιτικό τρόπο, με τον ίδιο δηλαδή ακριβώς τρόπο που συνέβη στις εκλογές της 24ης Νοεμβρίου στην Αυστραλία, εκεί όπου ίσως για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία η βούληση των ψηφοφόρων επηρεάστηκε τόσο καθοριστικά από το περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου