Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ (ΑΡΧΕΙΟ)

Νέες ταινίες. Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος πολυεθνικής εταιρίας συλλαμβάνεται και οδηγείται ενώπιον της ανακρίτριας Ζαν Σαρμάν, μια σύλληψη που δημιουργεί αναταραχή στον τύπο και κινητοποίηση διαρκείας στον πολιτικό-επιχειρηματικό κόσμο.

Η Δικαστής αναλαμβάνει να διαλευκάνει μια υπόθεση διαφθοράς και υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος, διερευνώντας πτυχές της "αιμομικτικής" σχέσης που συνδέει πολιτική και οικονομική εξουσία.

Μέσα από μια σειρά, διαδοχικών, επισταμένων και γενναίων ερευνών, θα καταλήξει, λίγο πριν την τελική διαλεύκανση της υπόθεσης, στο σημείο όπου, τα μυστικά που αποκαλύπτει φαίνονται μεγαλύτερα από τις δυνατότητες επιβολής που διαθέτει η γαλλική δικαιοσύνη.

Μαζί με τη δύναμη της, που διαρκώς αυξάνεται, η πίεση που αντιμετωπίζει, ολοένα και μεγαλώνει, ενώ η προσωπική της ζωή αρχίζει να καταρρέει.

Το δίλλημα μπροστά στο οποίο θα βρεθεί είναι ξεκάθαρο: "Να έρθει σε σύγκρουση με μια δύναμη σαφώς ανώτερη από την δική της, ή να υποχωρήσει με αντάλλαγμα μια προαγωγή και την οικογενειακή της ηρεμία;"



Η νέα ταινία του Κλωντ Σαμπρόλ, υποψήφια για την Χρυσή Άρκτο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Βερολίνου 2006, δεν μας αποκαλύπτει κάτι καινούριο. Πραγματεύεται ένα θέμα που αποτελεί τον βασικό άξονα διαλέξεων, ερευνών και συζητήσεων επί συζητήσεων σε όλο τον κόσμο:

Την απεριόριστη δύναμη της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας που μετατρέπεται σε παντοδυναμία όταν η μία καλύπτει την άλλη, απέναντι στα συγκεκριμένα όρια της δικαιοσύνης, που φαντάζει σαν μια σκλαβωμένη χώρα, όλο και περισσότερα εδάφη της οποίας απελευθερώνονται σταδιακά από τους πιστούς υπηκόους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου