Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

DEAD GIRL (ΑΡΧΕΙΟ)

Νέες ταινίες. Μια εσωστρεφής, πληγωμένη γυναίκα, η οποία ζει με την τυρρανική, κατάκοιτη, ηλικιωμένη μητέρα της ανακαλύπτει λίγο έξω από το σπίτι της, το πτώμα μιας νεαρής κοπέλας και έρχεται για λίγες ημέρες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της τοπικής κοινωνίας.
Μια γιατρός-ανατόμος, χιλιόμετρα μακριά, αναλαμβάνει να εξετάσει το πτώμα της άτυχης νεαρής και πείθεται ότι πρόκειται για την αγνοούμενη εδώ και πολλά χρόνια μικρότερη αδελφή της.
Ένας παράξενο ζευγάρι μεσηλίκων καβγαδίζει για τα πιο ασήμαντα πράγματα. Μια μέρα, η γυναίκα ανακαλύπτει, σε μια από τις αναξιοποίητες αποθήκες τους κάποια "ευρήματα" που τις προξενούν υποψίες και τρόμο για τον άνδρα της.

Η μητέρα του νεκρού κοριτσιού επισκέπτεται το σπίτι, όπου έμενε η κόρη της, η οποία είχε εγκαταλείψει την οικογενειακή στέγη σε ηλικία 16 ετών.

Από την συγκάτοικο της νεκρής μαθαίνει ότι έχει μείνει πίσω ένα τρίχρονο κοριτσάκι, το οποίο ζει με μια οικογένεια μεξικανών.



Η σκηνοθέτις και σεναριογράφος Karen Moncrieff βασίζει την δομή της ταινίας της σε ξεκάθαρα, ευδιάκριτα κεφάλαια, τα οποία ανακατεύει χρονολογικά, δημιουργώντας μια πολύ ενδιαφέρουσα αφηγηματική φόρμουλα .

Αποσπώντας ερμηνείες που προκαλούν εντύπωση, εικονογραφεί με σκοτεινά χρώματα και αλλεπάλληλα κοντινά πλάνα μια ιστορία για την παθολογική μοναξιά, την εγκατάλειψη, την απάθεια, και την απάνθρωπη σκληρότητα της μεγαλούπολης, επιχειρώντας να ανασύρει τα πιο διστακτικά συναισθήματα, τους πιο δυσδιάκριτους μορφασμούς της ψυχής των ηρώων της, που νιώθουν να απειλούνται κυρίως από τους πιο οικείους τους ανθρώπους.

Μελαγχολία, μοναξιά και απειλή υποβόσκουν στα σκοτεινά ντεκόρ και στους έρημους δρόμους όπου λαμβάνει χώρα η ιστορία, συναισθήματα που αναζωπυρώνονται εκρηκτικά από την παθητική μελωδία της ταινίας.

Οι ήρωες της Moncrieff επικοινωνούν τα συναισθήματά τους με τρομερή δυσκολία, σύρουν απρόθυμα, μέσα σε δύσθυμα σκηνικά, το αβάσταχτο φορτίο της θλίψης τους, αναζητώντας μικρά, αυτονόητα πράγματα που φαντάζουν σχεδόν χιμαιρικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου