Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

FIRST SNOW (ΑΡΧΕΙΟ)

Νέες ταινίες. Στο Νέο Μεξικό, όπου βρίσκεται προς εξεύρεση νέων πελατών, ο Τζιμ, ένας περιπλανώμενος πωλητής, παρκάρει το αυτοκίνητό του σε ένα ξεχασμένο γκαράζ και, "σκοτώνοντας" το χρόνο του, μέχρι να επιδιορθωθεί η βλάβη, επισκέπτεται, με χαλαρή, σαρκαστική διάθεση, ένα μέντιουμ.

Εκεί, στο τροχόσπιτο, όπου εργάζεται το μέντιουμ, ο Τζιμ θα ακούσει, ότι θα χάσει τη ζωή του πριν πέσει η πρώτη χειμωνιάτικη νιφάδα χιονιού, μια πρόβλεψη που αντιμετωπίζει αρχικά με δυσπιστία.

Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, όμως, ο σπόρος του φόβου ριζώνει για τα καλά στο μυαλό του, στοιχειώνοντας κάθε του δραστηριότητα και ελπίδα, ενώ ο χειμώνας πλησιάζει βαρύς και απειλητικός στην ατμόσφαιρα και η επαλήθευση κάποιων δευτερευουσών προβλέψεων του μέντιουμ, δίνει μια αληθοφανή διάσταση στην προδιαγεγραμμένη τραγική του μοίρα.

Ποιες είναι όμως οι δυνατότητες διαφυγής από την μοίρα μας και πόσο ό ίδιος ο άνθρωπος είναι σε θέση να επηρεάσει το πεπρωμένο του;

Ο Μαρκ Φέργκους, αφηγείται μια ιστορία γεμάτη ήπια ένταση και ανομολόγητους φόβους δημιουργώντας την απαιτούμενη απειλητική ατμόσφαιρα σε σκοτεινά, εσωτερικά, φοβικά σκηνικά και αχανείς ερημικές λεωφόρους,.


Εδράζει το θέμα του στον πρωτογενή φόβο του θανάτου, που μπορεί να αλλάξει εκ βάθρων τις ανθρώπινες συνήθειες και να μετατρέψει σε δυσανάγνωστες "ψιλές γραμμές" τις μεγαλύτερες επαγγελματικές επιτυχίες, και τοποθετεί τον ήρωά του στο "μάτι" ενός κυκλώνα, όπου όλα είναι καθαρά και ήρεμα, καθώς το κακό έχει ήδη προδιαγραφεί και οι συνέπειές του δεν έχουν γίνει ακόμα ορατές.

Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει μια ιστορία για την αδυσώπητη μοίρα, την ανθρώπινη βούληση και την απαραβίαστη όσο και απόκρυφη σχέση που τις συνδέει, ρίχνοντας πάνω στον ήρωα τη σκοτεινή λάμψη μιας αναπάντεχης, "υπαρξιακής" πληροφορίας και μαζεύοντας σε δεύτερο επίπεδο τις αντανακλάσεις των αντιδράσεών του.

Εξυφαίνει με σπιρτάδα μια λαμπερή και πολλά υποσχόμενη ανθρώπινη ζωή για να την πολιορκήσει παντοιοτρόπως, με βέλη που εκτινάσσονται από το παρελθόν κι από το μέλλον, χωρίς ωστόσο, να καταφέρει να δημιουργήσει δυνατά συναισθήματα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και περισσότερους του ενός λόγους για να θυμόμαστε την ταινία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου