Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

THE GOD SEPHERD (ΑΡΧΕΙΟ)

Νέες ταινίες. Ο Αμερικανός πράκτορας Edward Wilson ζει και αναπνέει για τη δουλειά του. Εργάζεται νυχθημερόν για την διαφύλαξη των πολιτικών συμφερόντων της πατρίδας του, παραμελώντας τόσο την προσωπική του ζωή όσο και την οικογένειά του, που συνηθίζει σταδιακά να ζει με την απουσία του
Ενώ είναι παιδί ακόμα, ο πατέρας του αυτοκτονεί, αφήνοντάς του ένα γράμμα που δεν ανοίγει ποτέ… Σα να μην έχει καν την ευκαιρία να επιλέξει, να αποφασίσει και φυσικά να αρνηθεί, από τα φοιτητικά του κιόλας χρόνια, επιλέγεται και στρατολογείται από ανθρώπους των μυστικών υπηρεσιών, που διακρίνουν σ αυτόν την ψυχική δύναμη, την αφοσίωση, την ευστροφία, αλλά και την έμφυτη ροπή προς τη λιτότητα και τη μυστικοπάθεια που πρέπει να συγκεντρώνει ένας καλός πράκτορας .

Οι αδιαμφισβήτητες ικανότητές του, θα εμπνεύσουν σύντομα την απόλυτη εμπιστοσύνη στους προϊσταμένους του, οι οποίοι με τη σειρά τους, θα τον αξιοποιήσουν στις πιο λεπτές "χειρουργικές" αποστολές στην διάρκεια του "ψυχρού πολέμου".

Έρωτας, γάμος, παιδί, οικογένεια περνούν ανεπαίσθητα από την ζωή του Wilson που θα ταξιδέψει πολύ, θα ζήσει μακριά από τις ΗΠΑ και θα βρεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών δονήσεων της εποχής του. Θα εμπλακεί σε δολοφονίες, θα συνδιαλαγεί με "συναδέλφους" του της αντίπερα όχθης και θα απωλέσει, ως μια φυσική κατάληξη της επαγγελματικής του επιλογής, τα πιο ανθρώπινα στοιχεία της προσωπικότητάς του, στο όνομα της εθνικής αποτελεσματικότητας και της φιλοπατρίας.

Ο σκηνοθέτης Robert De Niro μας χαρίζει ένα ξεχωριστό έργο που δεν περιορίζεται σε μια απλή καταγραφή του ψυχροπολεμικού κλίματος από την πλευρά των "υφαντουργών" του.

Είναι και μια συγκλονιστική κάθοδος στα υγρά υπόγεια της ψυχής των ανθρώπων που σκοτώνουν μέσα τους τον άνθρωπο για να γίνουν περισσότερο πατριώτες.


Ο De Niro εγκιβωτίζει αυτή την υπνωτισμένη ψυχή, μέσα στο το κρύο, σκοτεινό και απάνθρωπο σκηνικό μιας σειράς μικρών μυστικών πολέμων που εξελίσσονται υπογείως για να διασφαλίσουν μια παγωμένη ειρήνη στην επιφάνεια.

Μια πλατιά, σκοτεινή ιστορία με φρενιτιώδη ρυθμό, γρήγορα εναλλασσόμενα πλάνα, πολύπλοκες σχέσεις και μια ιδιαίτερη τεχνική αφήγησης που απαιτεί από τον θεατή απόλυτη προσήλωση, ζωντανά αντανακλαστικά και μια ιδιαίτερη "αγωγή βλέμματος", καθώς η πλοκή είναι ορμητική και πάντα ένα βήμα μπροστά και ο κίνδυνος να νιώσει κάποιος ότι κυνηγά την ταινία υπαρκτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου