Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

GOODBAY BAFANA (ΑΡΧΕΙΟ)

Νέες ταινίες. Βρισκόμαστε στο 1968, στη Νότια Αφρική, όπου το Απαρτχάιντ βρίσκεται στην κορύφωση της επονείδιστης φιλοσοφίας του, εξαχρειώνοντας τις ζωές των μαύρων, που αντιμετωπίζονται από τη λευκή κυριαρχία ως "θεού θέλοντος", κατώτερες υπάρξεις.

Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του απομονωμένου νησιού Ρόμπεν οδηγούνται οι πιο επικίνδυνοι για το σύστημα αγωνιστές με επικεφαλής τους τον ηγέτη των μαύρων, Νέλσον Μαντέλα (Dannis Xaysbert).

Εκεί, μια μέρα θα μετατεθεί και ο υπαξιωματικός Τζέιμς Γκέγκορι (Joseph Fiennes) γνώστης της διαλέκτου Xhosa, στον οποίο θα ανατεθεί το ευαίσθητο τμήμα παρακολούθησης και λογοκρισίας της αλληλογραφίας των "επικίνδυνων" κρατουμένων.

Συν γυναιξί και τέκνοις, ο νεαρός στρατιωτικός, μαζί με άλλους συναδέλφους του, θα εγκατασταθεί στο νησί με την προσδοκία μιας προαγωγής και την ελπίδα μιας ανετότερης ζωής.

Πιστό όργανο του συστήματος αρχικά ο Τζέιμς θα προβεί σε σκληρές υπερβάσεις καθήκοντος εν ονόματι ενός υστερικού πατριωτισμού, η συναναστροφή του ωστόσο με τον χαρισματικό Μαντέλα και η αποκάλυψη των πραγματικών επιδιώξεων του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου και της εξοβελισμένης Χάρτας του, θα τον αλλάξουν σταδιακά ως άνθρωπο και θα τον βάλουν να σκεφτεί βαθύτερα πάνω σε ζητήματα που μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρούσε θέσφατα.

Η βιογραφική ταινία του Bill August αποτελεί ένα σύντομο ξεφύλλισμα της τριακονταετούς φυλάκισης του ιστορικού ηγέτη της επανάστασης διαρκείας των μαύρων της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα με μια ταυτόχρονη ανάδειξη των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσής τους.

Μέσα από αυτό το μικρό αλλά πλούσιο σε συναισθήματα, εικόνες και αποδείξεις ιστορικό οδοιπορικό στην πληγωμένη αυτή εσχατιά της αφρικανικής ηπείρου, ο Bill Augest χωρίς σκηνοθετικούς ακροβατισμούς, διδακτισμούς και εκ του ασφαλούς ηρωϊσμούς, προσπαθεί να αναδείξει την εσωτερική δύναμη της ιστορίας ως κινητήριας δύναμης,υπεύθυνης για τις αλλαγές των ανθρώπων, αλλά και την έλλειψης παιδείας ως βασικής αιτίας ύπαρξης του ρατσισμού και της βίας που ο φυλετισμός ανεξέλεγκτα γεννά.

Η ταινία βλέπετε ευχάριστα και προσφέρει εκτός των άλλων χρήσιμες ιστορικές πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου