Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

THE LAST KING OF SCOTLAND (ΑΡΧΕΙΟ)

ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ. Η ζωή περιστρέφει με ορμή την υδρόγειο και το δάχτυλο της μοίρας σταματάει απότομα την περιστροφή, αγγίζοντας ένα τυχαίο σημείο του πλανήτη. Είναι βέβαιο, πως τα ιστορικά γεγονότα δεν είναι αποτέλεσμα λοταρίας, αλλά διαμορφώνονται στην βάση της αρχής αιτίας-αποτελέσματος. Δίχως ωστόσο την απρόοπτη συνέργεια του πεπρωμένου καμιά νομοτέλεια δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί…

Το καλοκαίρι του 1970 ο νεαρός γιατρός Νίκολας Γκάριγκαν αποφασίζει να εγκαταλείψει μια σίγουρη καριέρα και την οικογένειά του στη Σκωτία, ακολουθώντας μια παρόρμηση που τον καλεί να ταξιδέψει, να ζήσει διαφορετικές εμπειρίες και να γευτεί τους σπάνιους χυμούς της ζωής.

Με διάθεση ερασιτεχνική, τυχοδιωκτική, αθώα αλλά και με όρεξη για σκληρή δουλειά καταλήγει στην Ουγκάντα, βοηθός ενός αφοσιωμένου στο καθήκον του γιατρού, που ζει με την ιδιαίτερα ελκυστική και παραμελημένη σύζυγο του σε ένα φτωχικό χωριό στις παρυφές της πρωτεύουσας.

Εκείνη ακριβώς τη χρονική στιγμή, μια νέα περίοδος φαίνεται να ανατέλλει για την αφρικανική χώρα. Η αποκαθήλωση του διεφθαρμένου προέδρου Ομπότε και η πραξικοπηματική ανάληψη της εξουσίας από τον λαοφιλή στρατηγό Αμίν, θα σκορπίσει αισιοδοξία σε όλες τις φυλές που θα υποδεχτούν τον νέο χαρισματικό ηγέτη τους με τραγούδια και χορούς.

Ένα τυχαίο περιστατικό θα δώσει την ευκαιρία στο νεαρό γιατρό να γνωρίσει από κοντά το νέο πρόεδρο της χώρας, φανατικό φίλο των Σκωτσέζων. Ο Αμίν θα εκτιμήσει την ειλικρίνεια και τις ικανότητες του δρ. Γκάριγκαν και θα του αναθέσει τη σημαίνουσα θέση του προεδρικού συμβούλου.

Ο Γκάριγκαν, ξεπερνώντας τους αρχικούς δισταγμούς του, θα πειστεί να μετακομίσει στην πρωτεύουσα, αναζητώντας νέες εμπειρίες, αλλά και συνεπαρμένος από το όραμα του Αμίν για τη δημιουργία μιας σύγχρονης αξιοζήλευτης αφρικανικής χώρας.

Όταν όμως ανακαλύψει την αληθινή, βίαιη ταυτότητα του αιμοσταγούς δικτάτορα, καχύποπτου με όλους και με όλα και λάτρη της παραδοσιακής παραδειγματικής τιμωρίας, θα συνειδητοποιήσει και την απουσία δρόμων διαφυγής από την δίνη των γεγονότων.

Η ταινία του Kevin Macdonald αποτελεί μια περιπετειώδη απόπειρα ιστορικής ανάδρομης των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων της Ουγκάντας των αρχών της δεκαετίας του 70, όταν οι αλλεπάλληλες εναλλαγές βίαιων προσωπικοτήτων στην κεφαλή της χώρας δεν επέφεραν την πολυπόθητη κοινωνική ειρήνη και ηρεμία στους ανθρώπους.

Το πραγματικό θέμα της ταινίας είναι η αποκάλυψη της στυγερής φύσης του εξουσιαστή, στην ήπειρο που γέννησε τα πάντα, η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας έναντι στην ονειροπόληση του παιχνιδιού και η δραματική μοίρα των απλών καθημερινών Αφρικανών που ζητωκραυγάζουν για την αποκαθήλωση των στυγερών ηγετών τους με την ίδια ανακούφιση που κάποτε γιόρταζαν την άνοδό τους στην εξουσία.

Ιστορική περιπέτεια με εξαιρετική φωτογραφία, ύφος απλό, λιτό, ελλειπτικό και δράση στα φυσικά πεδία του αφρικανικού τοπίου, με αξιοπρόσεκτι μουσική επένδυση
και έναν Forest Whitaker απολύτως πειστικό στο ρόλο του Idi Amin να κερδίζει πανάξια το Όσκαρ ανδρικής ερμηνείας.

Στα πλην της ταινίας, μια αίσθηση ανολοκλήρωτου που αφήνει το σενάριο σχετικά με την ανάπτυξη ορισμένων χαρακτήρων, αλλά και σχέσεων που υπόσχονταν στην "δέση" της ιστορίας περισσότερα από αυτά τελικά αποκάλυψαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου