Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

THE NIGHT LISTENER (ΑΡΧΕΙΟ)


Νέες ταινίες. O Γκάμπριελ είναι ένας μεσόκοπος ραδιοφωνικός παραγωγός, πετυχημένος αφηγητής αληθινών ιστοριών, ομοφυλόφιλος, και ίνδαλμα στις τάξεις των γκέι της πόλης του.

Όταν γίνει αποδέκτης ενός ανέκδοτου, ώριμου μυθιστορήματος, συγγραφέας του οποίου φέρεται να είναι ένα 14χρονο παιδί, φορέας του Aids, η προσωπική και επαγγελματική του ζωή διέρχονται ήδη μια βαθειά κρίση που χαρακτηρίζεται από αδυναμία επικοινωνίας και στέρηση αληθινής κατανόησης.

Η ιστορία του παιδιού, όπως εκείνο την περιγράφει στο πρωτόλειο μυθιστόρημά του, θα τον συγκλονίσει συθέμελα και θα του ξυπνήσει ένα ενδιαφέρον πατρικό και μια στοργή ακατανόητη για πολλούς, γι αυτήν την μακρινή, άγνωστη, πληγωμένη ψυχή που έπεσε από τα πιο τρυφερά της χρόνια θύμα της πιο σκληρής και απάνθρωπης διαστροφής.

Μια μέρα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει κάποιες αμφιβολίες που τον ταλαιπωρούν, ο Γκάμπριελ αποφασίζει να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι, για να συναντήσει το ετοιμοθάνατο παιδί και την μυστηριώδη γυναίκα που το φροντίζει, με απρόβλεπτες για την ισορροπία του συνέπειες.

Η ταινία του Patrick Stettner καταφέρνει να δεσμεύσει την προσοχή του θεατή βυθίζοντάς τον σε σκοτεινά, μοναχικά, ντεκόρ συνοδεία μιας μουσικής που εντείνει την επιδιωκόμενη μελαγχολία, ισορροπώντας πάνω στην λεπτή κλωστή που χωρίζει το αληθινά ανθρωπιστικό από το ψυχρά επαγγελματικό ενδιαφέρον.


Πρόκειται για ένα μυστηριώδες ψυχολογικό θρίλερ που αναδεικνύει την ανθρώπινη ανάγκη για επικοινωνία, την ανακουφιστικά ευεργετικά σημασία ενός καλού ακροατή, την βασανιστική αναζήτηση αποδείξεων και την απρόβλεπτα επικίνδυνη δημιουργικότητα της μοναξιάς, που είναι ικανή να πλάσει δικούς της, ψυχοπαθολογικούς κόσμους προκειμένου να καλύψει την απουσία του αληθινού.

Ωστόσο η ταινία του Patrick Stettner μοιάζει με ένα σύντομο ταξίδι χωρίς τέλος, επιβεβαιώνοντας με τα ανολοκλήρωτα συναισθήματα που αφήνει ότι, σε αντίθεση με τη ζωή, στον κινηματογράφο η κατάληξη έχει συνήθως μεγαλύτερη σημασία από τη διαδρομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου