Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

SCOOP (AΡXEIO)

Νέες ταινίες. Ο μάγος-ταχυδακτυλουργός Sid Waterman πείθεται να βοηθήσει την μαθητευομένη ρεπόρτερ Sandra Pranski, που προσπαθεί να ξεσκεπάσει έναν υπεράνω πάσης υποψίας νεαρό αριστοκράτη, τον οποίο θεωρεί υπαίτιο μιας σειράς δολοφονιών.

Επιχειρώντας να διελευκάνουν την υπόθεση, οι δυο τους, έχουν για σύμμαχο, το φάντασμα ενός προσφάτως αποθανόντα δημοσιογράφου, που προσπαθεί, δίνοντας τους κάποια ασαφή και γενικόλογα στοιχεία, από το υπερπέραν, όπου βρίσκεται, να τους βοηθήσει να εξιχνιάσουν τα μυστηριώδη εγκλήματα .
Όμως, τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο, όταν η νεαρή και εύπιστη Sandra πέσει στα δίχτυα της απαράμιλλης γοητείας του αριστοκρατικού νεαρού.

Είναι αλήθεια ότι το Scoop του Γούντι Άλεν δεν σημείωσε την αναμενόμενη εμπορική επιτυχία, ούτε και το πέρασμά του από τις κινηματογραφικές αίθουσες έκανε ιδιαίτερη αίσθηση.

Δεν παύει, ωστόσο, να είναι, μια ακόμα διασκεδαστική ταινία του ανεξάντλητου δημιουργού, μια μεταφυσική κωμωδία γεμάτη "εύστροφους" χαρακτήρες και προσεγμένα σκηνικά, ευρηματικούς διαλόγους και ατάκες που "σπάνε κόκαλα".

Ίσως, υποθετικά μιλώντας, αν ο δημιουργός της ταινίας είχε διαφορετικό επώνυμο , να μπορούσαμε σήμερα να μιλάμε για μια εξαιρετική κωμωδία, παλιάς χολιγουντιανής κοπής, με πρωτότυπο σενάριο, δομημένο πάνω σε στέρεους, συμβατικούς αφηγηματικούς άξονες και όχι για μια "αθόρυβη" ταινία του σημαντικού δημιουργού, που για μια ακόμη φορά έπεσε με σφοδρότητα πάνω στο τσιμεντένιο τείχος των υψηλών προσδοκιών που χτίζει εδώ και χρόνια, δημιουργώντας του, παρόλα αυτά, αξιοπρόσεκτες ρωγμές.

Η ταινία αναβλύζει εξυπνάδα, σπιρτάδα, χιούμορ και φαντασία, στοιχεία αναζωογονητικά σε ένα ευρύτερο, καθημερινό κλίμα ανοησίας και νωθρότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου