Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Εν μέσω οικονομικής καταιγίδας και έντονων κοινωνικών γεγονότων στην Ελλάδα συνήρθε στο Πόζναν της Πολωνίας η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Περιβάλλον με θέμα την δημιουργία οδικού χάρτη που θα οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία των χωρών σχετικά με την επίτευξη του στόχου της μείωσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του Θερμοκηπίου και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Ωστόσο, είναι ηλίου φαεινότερο πως η ισχύς μιας οικονομικής κρίσης αποδείχθηκε τελικά δραματικότερη και εντονότερη στη συνείδηση των πολιτών από την περιβαλλοντική κρίση. Έτσι, ένα συμπέρασμα, που θα μπορούσαμε πολύ πρόχειρα να εξάγουμε σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των δύο τεράστιων προκλήσεων της εποχής μας είναι ότι ο βομβαρδισμός από τα ΜΜΕ με θέμα τις ενδεχόμενες και τρέχουσες συνέπειες της οικονομικής κρίσης ουδεμία αντιστοιχία έχει σε επίπεδο έντασης του μηνύματος που εκπέμπετε, με την σταθερά μετριασμένη και αρκετά αποστασιοποιημένη ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το ανθρώπινο γένος από τη δραματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Κατ αυτόν τον τρόπο φτάνουμε στο σημείο να τρομοκρατούμαστε για θέματα που αφορούν την ευημερία μας και το επαγγελματικό μας μέλλον αλλά την ίδια ώρα να αδιαφορούμε για το πρώτιστο ζήτημα των ημερών που αφορά την υγεία, την προοπτική και την επιβίωση του ανθρώπινου γένους.

Βέβαια, επί της ουσίας η δραστηριοποίηση αναφορικά με το ένα δεν αποτρέπει και την ενεργή συμμετοχή στο άλλο. Μάλιστα αυτή η σύνθετη κρίση, εφόσον αντιμετωπιστεί φυσικά σ ένα ενιαίο πλαίσιο, μπορεί και να αποτελέσει τη γενεσιουργό αιτία μιας αντίληψης σχετικά με τα ζητήματα της «αειφορίας» και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορεί να προκύψουν, σ ένα σύγχρονο κόσμο από την εξάπλωση των ήπιων μορφών ενέργειας και τη δημιουργία μιας πράσινης οικονομίας που και θέσεις εργασίας θα παράγει αλλά και ένα πιο ασφαλές και ανθρώπινο μέλλον θα διαφυλάσσει για όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου