Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

ΝΕΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Τη δημιουργία ενός νέου «προοιμιακού» κλίματος συνδιαλλαγής και συνεννόησης στη βάση των κοινών συμφερόντων, στη σφαίρα των διεθνών σχέσεων πυροδότησε η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ. Τόσο η υπερδύναμη όσο και οι υπόλοιποι παίκτες στο διεθνές σκηνικό της οικονομίας και της διπλωματίας φαίνεται πως κατανοούν ότι η αφετηρία της σημερινής κρίσης που πλήττει ολόκληρο το παγκόσμιο σύστημα βρίσκεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Μπους αγνόησε της διεθνή νομιμότητα και διέρρηξε τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους παραδοσιακούς συμμάχους τους προκειμένου να φέρει εις πέρας σχεδιασμούς που βασίζονταν σε προσωπικά κίνητρα και υπολογισμούς.

Την αρχή, μάλιστα, στη νέα αυτή περίοδο γνωριμίας των χωρών με τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ, έκανε ο Ούγκο Τσάβες, ένας παραδοσιακός εχθρός της λογικής Μπους και του άκρατου καπιταλισμού. Ο ηγέτης της Βενεζουέλας απηύθυνε πρόσκληση διαλόγου στον Μπαράκ Ομπάμα, κάτι που έκανε με τον δικό του τρόπο και ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο.

Σειρά στο γαϊτανάκι της προσωρινής αυτής ανακωχής πήρε χθες η Ρωσία, που διεμήνυσε δια μέσω των εκπροσώπων της την θέλησή της να μην μπλεχτεί σ ένα πολυδάπανο ράλι εξοπλισμών, σε μια περίοδο που δεν σηκώνει τέτοιου είδους δαπάνες, με την απαίτηση να αποσύρουν οι ΗΠΑ τα σχέδια που αφορούν την ανάπτυξη του αντιπυραυλικού τους συστήματος στα εδάφη της Πολωνίας.

Η φυσική ροή των ιστορικών γεγονότων αποκαλύπτει μια νομοτελειακή επιστροφή των χωρών σε πιο ευκολοδιάβατους πολιτικούς δρόμους και μια ροπή προς τη συνεννόηση και τη μέση πολιτική οδό, έπειτα από σκοτεινές ιστορικές περιόδους κοινωνικών και στρατιωτικών ακροτήτων και πολιτικής πόλωσης.

Οι πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων της αμερικανικής προεδρίας από τον Μπαράκ Ομπάμα πλησιάζουν αν και ο χρόνος πιέζει αφόρητα τον εκλεγμένο Αμερικανό πρόεδρο να βρει λύσης στα άμεσα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αμερικανική βιομηχανία. Η αίσθηση ωστόσο ότι βρέθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη στιγμή, εν μέσω οικονομικής θυέλλης και έπειτα από δύο τραγικές εκλογικές επιλογές των Αμερικανών πολιτών είναι διάχυτη και δημιουργεί μηνύματα συγκρατημένης αισιοδοξίας. Απομένει μοναχά να δούμε ποιο θα αποδειχθεί πως θα είναι τελικά το πραγματικό μέγεθος του κόστους που θα πληρώσουμε από την ανέλιξη στην εξουσία στις αρχές τις νέας χιετίας ενός ανθρώπου που δεν έπρεπε με καμιά δύναμη στον κόσμο να βρεθεί σ αυτή τη θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου