Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΟΥΡΑΝΙΑ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Βρισκόμαστε στα 1969, καλοκαίρι, σ ένα μικρό χωριό της Ελλάδας. Η στρατιωτική χούντα έχει βάλει την Ελλάδα στον γύψο κι ο πιτσιρικάς Αχιλλέας το πόδι του, το οποίο έσπασε προσπαθώντας να σκαρφαλώσει στον τοίχο του θερινού σινεμά.

Στο νοσοκομείο της πόλης που θα μεταφερθεί εσπευσμένα ο μικρός Αχιλλέας θα δει για πρώτη φορά στη ζωή του μια τηλεόραση και θα μάθει ότι σε λίγες ημέρες θα γίνει η προσσελήνωση του Apollo 11, η οποία σύμφωνα με την αναγγελία θα προβληθεί στο τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Συναντώντας αρκετές αντιρρήσεις ο πιτσιρίκος θα πείσει τα μέλη της παρέας του να συγκεντρώσουν τα χρήματα που χρειάζονται για να αποκτήσουν μια τηλεόραση προκειμένου να γίνουν μάρτυρες της ιστορικής στιγμής που ο άνθρωπος πατάει στο φεγγάρι.

Την ίδια ώρα που οι πιτσιρικάδες διαφωνούν μεταξύ τους σχετικά με το αν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που είχαν μάζεψαν προκειμένου να αγοράσουν μια τηλεόραση η για να γευτούν τα πλούσια ελέη της όμορφης πόρνης Ουρανίας, το χωριό ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον ελληνο-αμερικανό γερουσιαστή Σπύρο Άγκνιου.

Ανάλαφρη νοσταλγική ταινία που τοποθετείται στα δύσκολα χρόνια της χούντας και που αναμένεται πιθανότατα να συγκινήσει κάποιους ανθρώπους που ενηλικιώνονταν εκείνη την περίοδο και που πιθανότατα δε θα έδιναν και ιδιαίτερη σημασία στα ουσιαστικά ελαττώματα της. Όπως, το προβλέψιμο σενάριο , οι απλοϊκοί διάλογοι, η έλλειψη δραματικής έντασης και η προσπάθεια σύνθεσης μιας σειράς κοινότοπων τεχνασμάτων προκειμένου να κερδιθεί εκβιαστικά το παιχνίδι των εντυπώσεων. Στα πλεονεκτήματα της ταινίας θα συμπεριλαμβάναμε το ηχο-χρωμά της που δημιουργεί την αίσθηση μιας τεχνικά προσεγμένης προσπάθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου