Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Μια ταινία για τον αμοραλισμό του πολέμου και τον ασυμβίβαστο εθνικισμό είναι η γαλλική ταινία «Ο Συνταγματάρχης» του Λοράν Ερμπιέ με τους Ολιβιέ Γκουρμέ και Σεσίλ ντε Φρανς.

Ενός αμοραλισμού, που συγκεκριμενοποιείται, σχηματοποιείται και παίρνει μορφή συγκεκριμένων τακτικών μέχρι να συναντήσει το αδιαπέραστο τοίχος κάποιας αδιάφθορης ανθρώπινης μονάδας.

Στο στόρι, έχουμε, την υπολοχαγό Γκαλουά να αναλαμβάνει τη διαλεύκανση της υπόθεσης που αφορά τον συνταξιούχο συνταγματάρχη Ντιπλάν, που πρόσφατα βρέθηκε νεκρός στο Παρίσι.

Αναζητώντας κάποια άκρη, η εντεταλμένη από το γαλλικό υπουργείο Αμύνης αξιωματικός παραλαμβάνει το ημερολόγιο του υπαξιωματικού Γκι Ρόσι, ο οποίος υπηρέτησε υπό τις διαταγές του συνταγματάρχη κατά τη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας το 1956, και διαπιστώνει από την πρώτη φυλλομέτρηση τις μεθόδους που η ιεραρχία χρησιμοποιεί προκειμένου να κάμψει τις ηθικές αντιστάσεις ενός ιδεολόγου αξιωματικού για να τον μετατρέψει τελικά σε έναν συνυπεύθυνο της φρίκης, συναυτουργό του εγκλήματος, βασανιστή.

Όπως η Γκαλουά βυθίζεται στην ατμόσφαιρα του ημερολογίου, η ταινία του Ερμπιέ φέρνει στο φως τις φρικαλεότητες και τα εγκλήματα που συντελούνταν με πλήρη γνώση και συναίνεση των κρατικών αρχών σε μια περίοδο, για την οποία οι Γάλλοι προτιμούν να μη μιλάνε ιδιαίτερα.

Ενδιαφέρον σενάριο, κομψή σκηνοθεσία, ατμόσφαιρα απελπισίας και αδιεξόδου, που φέρνουν τη δύναμη της μονάδας στα όριά της, απέναντι στις πανίσχυρες πιέσεις της κεντρικής εξουσίας. Ο εξεζητημένος κυνισμός των υψηλόβαθμων αξιωματικών σκιαγραφεί το νόημα της δράσης των αποικιοκρατών και της αντίληψής τους για το έργο που θεωρούσαν ότι επιτελούν.
Ο ηθικός άνθρωπος είναι αδύνατο να αντέξει τη διάβρωσή του, και κάθε ενέργεια προκειμένου να την αποφύγει τον φέρνει όλο και πιο κοντά στο να συναντήσει το τέλος του. Η διαφυγή μοιάζει σχεδόν αδύνατη και μόνο η ιστορία ανοίγει έπειτα από δεκάδες χρόνια ένα μικρό πορτάκι, προκειμένου να αποσυμπιεστεί η δραματική ένταση της εποχής.
Γοητευτική ταινία, για ένα δύσκολο θέμα, γυρισμένη όμως, με την προοπτική να συναντήσει στο διάβα της ένα μεγάλο κοινό, μια αίσθηση που κλιμακώνεται όσο πλησιάζει προς το φινάλε της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου