Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΟΣΧΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Να αναγνώσουν πίσω από τη ρητορική της Τουρκίας προκειμένου να βρουν τους κρυφούς στόχους που κρύβει η στρατηγική της στο κυπριακό, επιχειρούν Αθήνα και Λευκωσία με αφετηρία τη σημερινή επίσκεψη του Κύπριου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια στην Αθήνα, λίγες ώρες μετά την χθεσινή συνάντηση του προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα.

Στην Κυπριακή πλευρά, προβληματισμό προκαλεί η στάση του κ. Ταλάτ που χθες ανέγνωσε γραπτή δήλωση με την οποία επέκρινε την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Χριστόφια στη Ρωσία και την υπογραφή κοινής διακήρυξης με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μια ενέργεια που αιφνιδίασε τους πάντες.

Οι σκεπτικιστές είδαν στην τουρκοκυπριακή αυτή στάση ένα απόσπασμα από ένα ενδεχόμενο μέλλον συμπόρευσης των δύο κοινοτήτων, ενώ η επίσημη Κύπρος βλέπει στην τουρκοκυπριακή αυτή ενέργεια μια προέκταση των προκλήσεων της Τουρκίας στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι η Κυπριακή Εξωτερική πολιτική δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση, όπως φοβούνται μερικοί, να δίνει λογαριασμό στον κ. Ταλάτ και τους Τουρκοκυπρίους.

Αναφορικά με τη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών ο κ. Χριστόφιας παραδέχθηκε πως «δεν πήγαμε άσχημα», καθώς υπήρξε, όπως δήλωσε, συμφωνία στη συζήτηση των ομοσπονδιακών αδικημάτων και του τρόπου χειρισμού τους, ενώ στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε και το θέμα της ομοσπονδιακής αστυνομίας όπου υπήρξαν συγκλίσεις και αποκλίσεις και αναμένεται να συνεχιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου