Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

BURN AFTER READING (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Ο τρόπος με τον οποίο μπερδεύονται κάποιες φορές οι ζωές των ανθρώπων μεταξύ τους, βάζει σε σύγκρουση τις δύο θεωρίες που δυνητικά σχετίζονται με τον δημιουργό του σύμπαντος. Η πρώτη τον παρουσιάζει ως κάποιον που σχεδιάζει τα πάντα με την παραμικρή λεπτομέρεια και η δεύτερη σαν μια οντότητα που απλώς ρίχνει τα ζάρια του στις πλάτες μας.

Οι συνέπειες των αποφάσεών μας και οι συχνά σαθρές ρίζες τους, βρίσκονται στον πυρήνα της πικρής, νατουραλιστικής κωμωδίας των αδελφών Κοέν «Burn After Reading».

Στο στόρι, συναντάμε την απρόσμενη απομάκρυνση ενός συνεπούς πατριώτη-πράκτορα από την υπηρεσία του με ένα αστείο αιτιολογικό.

Το υλικό που θα συγκεντρώσει προκειμένου να γράψει ένα αυτοβιογραφικό και ιδιαίτερα καυστικό για το σύστημα βιβλίο θα πέσει στα χέρια ενός εύθυμου γυμναστή και μιας συναδέλφου του που επείγεται να βρει 40 χιλιάρικα προκειμένου να κάνει τις πλαστικές επεμβάσεις που νομίζει ότι χρειάζεται.

Μπορεί η ταξινόμηση της συγκεκριμένης ταινίας στο είδος της κωμωδίας να μην είναι εξαιρετικά ακριβής, όμως είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να της γίνει. Κι αυτό το διφορούμενο που αντανακλάται από την πλοκή, τους χαρακτήρες, τις σκηνοθετικές επιλογές, μέχρι το σενάριο, τους διάλογους και την σκηνογραφία είναι που καθιστά την νέα ταινία των αδελφών Κοέν ως μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή βραδινής εξόδου.

Οι δύο δημιουργοί έχουν τους δικούς τους απαρέγκλιτους ρυθμούς και το δικό τους σύστημα αξιών που όχι μόνο διαπραγματεύσιμο δεν είναι, αλλά ούτε καν θέμα προς συζήτηση. Οι επιλογές στην κατασκευή των κάδρων, το μοντάζ, στην εκμαίευση των ερμηνειών, στη συγγραφή του σεναρίου μοιάζουν βγαλμένες από ένα πανάρχαιο κατασκονισμένο εγχειρίδιο συνεπών οδηγιών που παράγει φρέσκα και καινούργια πράγματα.

Ο κεντρικός πυρήνας της ταινίας βρίσκεται στην επιπολαιότητα των επιλογών μας και στην άγνοια των αλυσιδωτών συνεπειών που αυτές μπορεί να αποφέρουν.

Το χιούμορ της ταινίας εναλλάσσεται μεταξύ υποδόριου, φλεγματικού και γκροτέσκο και οι χαρακτήρες είναι καλά σμιλεμένοι και ζωντανοί μέχρι το κόκαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου