Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

O' HORTEN (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS 24)

H επιθυμία για την έναρξη μιας καινούργιας ζωής είναι σύμφυτη με την ανθρώπινη ύπαρξη και παρουσιάζεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του βίου μας.

Από τον συγκεκριμένο κανόνα δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί ο Odd Horten, ένας μηχανοδηγός τρένου που βρίσκεται λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή του.

Λίγο πριν το προτελευταίο του δρομολόγιο εντός της νορβηγικής ενδοχώρας ο 67χρονος ήρωας αποκαλύπτεται μπροστά μας κομίζοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα κινηματογραφική πρόταση.

Βυθισμένος στη ρουτίνα της καθημερινότητας, ακολουθώντας μια τελετουργική σχέση με το εργασιακό του αντικείμενο και διατηρώντας μια εντελώς τυπική σχέση με τους συναδέλφους του ο μεσήλικας Odd λαμβάνει με φανερή συστολή ένα βραβείο από τους συναδέλφους του για τη 40χρονη προσφορά του στο χώρο.

Γι αυτόν, ωστόσο, η συνταξιοδότηση δεν σημαίνει ούτε παραίτηση, ούτε και εγκατάλειψη της προσπάθειας να αγγίξει κόσμους και πτυχές της ζωής που δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να ανακαλύψει.

Είναι σχεδόν πανέτοιμος να εφορμήσει με όρεξη, ζωντάνια και ενθουσιασμό στη νέα του ζωή αλλά μια απρόοπτη εξέλιξη κατά τη διάρκεια της τελευταίας εργάσιμης ημέρας στη δουλειάς του, θα αναβάλει προσωρινά τα σχέδιά του.

Αρμονικό μοντάζ και πλάνα μουντά, πεσιμιστικά, χειμωνιάτικα. Υποδειγματικός στο ρόλο του συνταξιούχου μηχανοδηγού ο Baard Own, που αποτελεί, χάρη στην υποκριτική του ωριμότητα και το δυνατό χαρτί του κοινωνικού δράματος του Hamer.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου