Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

VICKY CRISTINA BARCELONA (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Η Vicky και η Christina είναι δύο κολλητές φίλες, αρκετά ανόμοιες μεταξύ τους και με διαφορετικές προτεραιότητες για τη ζωή.

Ταξιδεύουν στην Βαρκελώνη για να περάσουν στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Καταλονίας τις καλοκαιρινές τους διακοπές, η πρώτη λίγο πριν παντρευτεί τον εκλεκτό της καρδιάς της και η δεύτερη αναζητώντας επίμονα έναν προορισμό που θα γεμίσει με νόημα και ενδιαφέρον την ύπαρξή της.

Στην εντυπωσιακή Βαρκελώνη και το μαγευτικό Οβιέδο οι δύο γυναίκες θα παρασυρθούν από την ακαταμάχητη γοητεία ενός μεθυστικού αρώματος που δεν είναι άλλο από τον έρωτα για τη ζωή, τη μουσική, την τέχνη και τον άνθρωπο.

Η ατμόσφαιρα, γεμάτη ηδυπάθεια, πνευματικότητα και λατρευτική προσμονή θα κάμψει όλες τις αντιστάσεις και θα γκρεμίσει τα τείχη των στερεοτύπων και των παγωμένων αντιλήψεων.

Όταν βγαίνεις από μια κινηματογραφική αίθουσα τόσο χορτασμένος όσο στην περίπτωση της νέας ταινίας του Γούντι Άλεν, αναρωτιέσαι πότε επιτέλους και οι υπόλοιποι κινηματογραφιστές θα τολμήσουν να επενδύσουν στη δύναμη της απλότητας και στην ανατρεπτική οπτική της αυτοέκθεσης που εδώ και χρόνια έχει κατακτήσει ο μεγάλος Αμερικανός δημιουργός.

Ταινία εξαιρετικά ισορροπημένη με υπέροχο χρώμα, ζωηρό ανοιξιάτικο φωτισμό, λειτουργικά εξεζητημένο μοντάζ και υποδειγματικές ερμηνείες, βουτηγμένη σε υπόγειο χιούμορ, εκπνευσμένες ατάκες και την αγάπη που τρέφει ο δημιουργός την για την τέχνη, τον έρωτα, τις ανθρώπινες σχέσεις και οτιδήποτε γενικότερα ομορφαίνει και διευκολύνει το ρου της ζωή μας.

Άλλωστε, όλα τα μπλεξίματα μας κρύβουν στον πυρήνα τους μια βεβιασμένη απόφαση που έχουμε πάρει υπό το βάρος ενός χρονικά ασφυκτικού πλαισίου.

Μια λανθασμένη κίνηση που διορθώνεται μόνο με κάτι που το κοινωνικό σύνολο χαρακτηρίζει επίσης ως λάθος.

Τελικά, η μάχη ανάμεσα στην κανονικότητα και την αχαλίνωτη ελευθερία καταλήγει σ ένα φιάσκο με δύο ηττημένους και στην ανάδειξη ενός τρίτου δρόμου, ο οποίος αποθεώνει την ελευθερία που δείχνει σεβασμό στα αισθήματα των άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου