Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Η άποψη ότι πολιτισμός και τουρισμός πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παράμετροι μιας ενιαίας στρατηγικής με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Κι αυτό γιατί η στρατηγική αυτή δεν μπορεί παρά να εξυπηρετεί τους στόχους της τουριστικής βιομηχανίας και μόνο. Καθώς υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο στο οποίο πολιτιστική αξία θα διαθέτει πλέον μόνο οτιδήποτε φέρνει τουρισμό στη χώρα διαφωνώ και με την ενοποίηση των δύο υπουργείων και φυσικά με την λογική που προχώρησε η κυβέρνηση στην υλοποίηση μιας τέτοιας επιλογής.

Επί της ουσίας, πρόκειται για υποβάθμιση του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο πια θα υπολειτουργεί ως ένας βραχίονας του υπουργείου Τουρισμού στο πλαίσιο μιας παρωχημένης αντίληψης για τα πράγματα, που προάγει το υλικό έναντι του πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας. Η καλύτερα, μιας αναδιανομής κονδυλίων, όπου θέτει το πολιτιτικό κεφάλαιο στην υπηρεσία του υλικού. Κυριολεκτικά, θα χρηματοδοτούμε ως χώρα την παραγωγή ταινιών τύπου «MAMA MIA που θα προάγουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν» και σύντομα οι ταινίες που θα προκρίνονται για χρηματοδότηση από το ΕΚΚ θα πρέπει να αναδεικνύουν τις ομορφιές της Ελλάδας έναντι οποιασδήποτε άλλης καλλιτεχνικής και δραματουργικής αναζήτησης.

Φυσικά, στον τομέα του κινηματογράφου, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα προωθηθεί αυτή η αντίληψη με δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά σίγουρα θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψην τόσο από αυτούς που επιλέγουν ποιο πρότζεκτ θα χρηματοδοτηθεί, όσο και από τους δημιουργούς που θα φροντίσουν προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποια χρηματοδότηση να σκέφτονται με το πρακτικό μυαλό των εισηγητών αυτής της θεώρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου