Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Η ΑΛΛΑΓΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Με η χωρίς οικονομική κρίση αυτή η κυβέρνηση έμοιαζε ότι θα αποχωρούσε από την εξουσία με εντελώς άδοξο τρόπο. Διότι, αν εξαιρέσουμε τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής της, εκεί όπου έκανε το λάθος να αναλάβει τα καθήκοντά της νωχελικά και να αφήσει να κυλήσει αμέριμνα ο χρόνος χωρίς ουσιαστικές τομές, τότε που ο λαός ήταν έτοιμος να τις αποδεχτεί, όλο το υπόλοιπο της θητείας της έμοιαζε σαν μια διαρκής προσπάθεια τρομοκράτησης του εκλογικού σώματος, πίεσης της ψυχολογίας του, βομβαρδισμού με μικρά και μεγαλύτερα σκάνδαλα, σπασμωδικών μέτρω αμφίβολης αποτελεσματικότητας κι όλα αυτά χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Το οποίο όχι μόνο πληροφορούνταν για τις λυπητερές και τα δυσάρεστα μέτρα που καλούνταν να αποδεχθεί αλλά επωμιζόταν κι ένα ψυχολογικό φόρτο από τον κυνικό, στεγνό και αναίσθητο τρόπο με τον οποίο οι κυβερνώντες επικοινωνούσαν. Κακά τα ψέματα.

Οποιαδήποτε κυβέρνηση στο όνομα μιας μελλοντικής προόδου, η οποία συνήθως δεν έρχεται ποτέ μόνο με σκληρά μέτρα και λιτότητα, στραγγαλίζει την ανάγκη ενός λαού να ελπίσει να πιστέψει σε κάτι είναι χαμένη από χέρι. Γιατί πλέον ο λαός αναγνωρίζει και αποστρέφεται το ίδιο του λαϊκιστές με τους εκπροσώπους του θατσερισμού.

Οι πολιτικές δυνάμεις που ασκούν εξουσία στην Ελλάδα πρέπει να αντιληφθούν ότι ο άνθρωπος αυτής της πρώτης δεκαετίας του νέου αιώνα δεν είναι ο ίδιος με των τελών του προηγούμενου αιώνα, έχει διαφορετικές, πιο σύνθετες ανάγκες, μικρότερες αντοχές, περισσότερες απαιτήσεις και δεν μπορεί κανείς να τον αντιμετωπίζει με απρόσωπη γραφειοκρατική εξουσία.

Επίσης δεν παραπλανάται εύκολα, όπως πολλοί αφήνουν να εννοηθεί ότι συνέβη σ αυτές τις εκλογές. Δεν θέλει να του υπόσχεσαι πράγματα που γνωρίζει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν αλλά να του δώσεις μια ελπίδα, υλοποιήσιμη και τεκμηριωμένη, καθώς και να του εξηγήσεις τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν εφικτές οι καλύτερες ημέρες. Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε μόνο το πρώτο σκέλος.

Για το δεύτερο, η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για εξηγήσεις και θεωρίες καθώς όλοι στην Ιπποκράτους γνωρίζουν ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων αλλάζουν πια θεαματικά ανά εξάμηνα κι όχι ανά έτη. Οι πολίτες, σ αυτή τη φάση, απλώς πείστηκαν ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει πιο ικανά και αποτελεσματικά στελέχη για να βγάλει τη χώρα από την δύσκολη ατραπό, καθώς συνειρμικά το συλλογικό ασυνείδητο θυμήθηκε ότι οι πρώτες τετραετίες του ΠΑΣΟΚ παραδοσιακά είναι αρκετά αποτελεσματικές. Και για την ψυχολογία των πολιτών και για την οικονομία. Είναι γραφτό φαίνεται οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις να αφήνουν το εκλογικό σώμα με μια απίστευτη δίψα για ελπίδα και πίστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου