Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ (ΑΡΧΕΙΟ ATHENS24)

Ολοκληρώθηκαν στα περισσότερα υπουργεία οι τελετές παραδόσεων-παραλαβών με τους περισσότερους από τους νέους υπουργούς να ζητούνε την διαμόρφωση ενός κλίματος συναίνεσης στα μεγάλα θέματα και τους απερχόμενους συναδέλφους τους να τους το υπόσχονται. Μια λέξη βέβαια που στην ελληνική σκηνή μοιάζει να μην έχει καμιά απολύτως αξία, καθώς χρησιμοποιείται καθαρά προσχηματικά κι ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται αυτός που την εκστομίζει.

Γιατί πείτε μου, όμως, πως είναι δυνατό να ζητάς κανείς από κάποιον απερχόμενο συνάδελφό του συναίνεση σήμερα όταν έχει ασκήσει τα προηγούμενα χρόνια πολλές φορές τόσο σκληρή, κάθετη και πολλές φορές απαξιωτική αντιπολίτευση εναντίον του. Και από την άλλη πόσο ειλικρινής μπορεί να είναι κάποιος που την υπόσχεται αυτή τη συναίνεση όταν γνωρίζει ότι πολύ σύντομα το πολιτικό κλίμα θα λάβει και πάλι διαστάσεις πολέμου, χαρακωμάτων και αποδόμησης οποιασδήποτε προσπάθειας παραγωγής έργου.

Κι αναφέρομαι και στις δύο μεγάλες παρατάξεις γιατί τα ίδια θερμά λόγια ακούγαμε και στις τελετές παραλαβής παράδοσης του 2004. Η συναίνεση τέλος αποτελεί ένα στοίχημα χαμένο μέχρι στιγμής για μια χώρα όπου οι πολιτικές δυνάμεις δεν έμαθαν να βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το ατομικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου