Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΚΥΜΑ (

Πειθαρχία, πίστη, αφοσίωση. Οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίες κτίστηκε η αυτοκρατία αποτέλεσαν και τους λόγους της προσωρινής επιτυχίας της. Τελικά, η παρακμή της προήλθε από την διάσπαση της προσήλωσης των συμμετεχόντων σ αυτές. Βρισκόμαστε στη Γερμανία και παρακολουθούμε κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής εβδομάδας την προσπάθεια ενός καθηγητή Πολιτικών Επιστημών να διδάξει στους μαθητές του τις βασικές αρχές του φασισμού. Προκειμένου να γίνει πιο πειστικός τους παρακινεί να δημιουργήσουν μια ομάδα με ηγέτη τον ίδιο, που θα παρουσιάζει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που φανερώνουν την προσήλωση ενός έθνους σ έναν ανώτερο σκοπό. Την αρχική καχυποψία των μαθητών, θα διαδεχθεί ένας μετριασμένος ενθουσιασμός, που όταν θα δώσει με τη σειρά του τη θέση του σ ένα παροξυσμό αφοσίωσης και συνέπειας, το εκπαιδευτικό πείραμα θα έχει χάσει την αρχική του μορφή και θα έχει αναμιχθεί με μια πραγματικότητα, όπου ο καθένας από τους μαθητές θα βιώνει με βάση τα ιδιαίτερα προσωπικά του χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρουσα ταινία, με εμπορική αισθητική και γρήγορο μοντάζ, που παραπέμπει σε αφήγηση αστυνομικής ταινίας. Σκηνοθεσία νευρική και ορμητική, αλλά και ανεπαρκής αιτιολόγηση, σαν απόρροια της γρήγορης εναλλαγής των πλάνων και του λανθασμένου πιθανότατα ρυθμού

Τελικά, κάθε εποχή διαθέτει τις αιτίες που οδηγούν στην δημιουργία απολυταρχικών καθεστώτων. Κι αν στην εποχή μας δεν υπάρχουν, τουλάχιστον στην ίδια οξυμένη μορφή τα σύνδρομα της ξενοφοβίας και τους ρατσισμού, κι αν η φτώχεια και η ανεργία δεν διαθέτουν τις διαστάσεις που διέθεταν στις αρχές του περασμένου αιώνα, οι νέοι, αναζητούν με άφθαρτο πάθος οτιδήποτε μπορεί να τους εμπνεύσει και να τους δώσει ένα αληθινό κίνητρο, χωρίς μάλιστα να υποκύπτουν στον πειρασμό να το κρίνουν με βάση την ηθική τους δέσμευση. Κάτι που αποτυπώνεται και στο καθηλωτικό βλέμμα του καθηγητή, που βλέπει στην τελευταία σκηνή της συνειδητοποίησης κάτι πολύ τρομακτικό να καταφθάνει από το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου