Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

ΞΑΝΘΟΝ ΠΙΕΣΤΡΟΝ-Η ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΗ! (ΜΟΝΟ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ!)

Η ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ
Η Περσεφόνη, κόρη της Δήμητρας και του Δία, απήχθη, με την άδεια του πατέρα της, από το θείο της Άδη, ο οποίος την οδήγησε στον κάτω κόσμο. Όταν το μαθαίνει αυτό η Δήμητρα εγκαταλείπει τους θεούς για να ζήσει με τους ανθρώπους. Απογοητεύεται, όμως κι από τους ανθρώπους και τους στέλνει μια τρομερή χρονιά, στην οποία ο σπόρος δε γίνεται σιτάρι και πολλοί πεθαίνουν από την πείνα. Ο Δίας την καλεί να επιστρέψει και ζητάει από τον Άδη να αφήσει την κόρη του ελεύθερη. Ο Άδης συναινεί, μα πιέζει την Περσεφόνη να φάει ένα σπυρί απο ρόδι, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να περνάει το ένα τρίτο κάθε χρόνου μαζί με τον άρχοντα του κάτω κόσμου. Να δούμε, όμως, πώς κατέγραψε το γεγονός το «Ξανθόν Πίεστρον» εκείνων των ημερών

Η ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΗ! (ΜΟΝΟ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ!)


Θα περάσω κατευθείαν στο θέμα...Αστειεύομαι φυσικά. Το θέμα για μένα εξακολουθεί να έχει τη μικρότερη σημασία απ’ όσα το περιτριγυρίζουν. Με ρωτάνε στο δρόμο, οι λιγοστοί που δε με φτύνουν, ποιά είναι η άποψή μου για τη φοβερή χρονιά που πέρασε η παραγωγή μας, για τις καταστροφές των καλλιεργιών, για την αποτυχία της σποράς, για την πείνα που σα συνακόλουθο εμφανίστηκε στον τόπο μας. Τους απαντάω ότι η σπορά ίσως να ήταν ελαττωματική, τους απαντάω ακόμα ότι οι βροχές εφέτος ήταν λιγοστές, πως τα ζιζάνια δεν αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς και το βλέμμα που μου επιφυλάσσουν είναι πιο υγρό και από σάλιο. Κάτι άλλο περιμένουν ν’ ακούσουν. Οι λογικές απαντήσεις δεν τους ικανοποιούν, κάποιος θεός θα πρεπει να κρύβεται πίσω απ’ όλα.
Εν πάσει περιπτώσει. Ερεύνησα το θέμα και κατέληξα σε μια διαδοχή γεγονότων που δε θα σας αφήσει ασυγκίνητους. Για μιαν ακόμη φορά όμως, νιώθω την υποχρέωση να σας προειδοποιήσω ότι τα πράγματα μπορεί και να μην είναι ακριβώς έτσι, μια προειδοπόιηση που συνηθίζω να κάνω παρόλο που απ’ όσο καταλαβαίνω, είναι εκείνο το πράγμα που μισείτε περισσότερο σε μένα.
Όταν, πριν από ένα χρόνο, εξαφανίστηκε η Περσεφόνη, η κόρη της Δήμητρας και του Δία, είχα γράψει ότι η μικρή δεν το έσκασε με γκόμενο. Όταν μάλιστα λίγο αργότερα έμαθα ότι και η Δήμητρα εγκατέλειψε τη βολή των θεών για να μεταμορφωθεί σε γριά παραμάνα στο σπίτι του Κελεού, βασιλιά της Ελευσίνος, έμεινα άναυδος. Να σας θυμίσω μονάχα, ότι κανείς από τη βασιλική οικογένεια δεν ήξερε ότι επρόκειτο για τη θεά Δήμητρα παρά μόνο πως ήταν μια σοφή γριά εκείνη που μεγάλωνε το γιο τους προσδίδοντάς του ιδιότητες θεού, τέτοιον ήθελε να τον κάνει η Δήμητρα, κρατώντας τον κάθε μέρα σα δαδί πάνω από μια δυνατή φωτιά, προσπαθώντας με τις φροντίδες της να ξεχάσει τον πόνο της από την εξαφάνιση της κόρης της. Όταν η μητέρα του παιδιού, Μετάνοιρα κρυφοκοίταξε από την πόρτα μία τέτοια τελετή, λιποθύμησε και αργότερα τό’ κανε θέμα, προσβάλλοντας τη Δήμητρα, η οποία αποκαλύφθηκε εμπρός τους σα θεά πλέον και απαίτησε να της φτιάξουν ένα ναό μ’ ένα βωμό μπροστά στα τείχη της πόλης για να πενθεί τη χαμένη της κόρη. Και έστειλε στους αγρότες ένα χρόνο δυστυχίας, όπως θέλετε ν’ ακούσετε, ένα χρόνο πείνας και καταστροφής του σιταριού.
Γιατί όμως η Δήμητρα έφυγε από τον Όλυμπο και πήγε να ζήσει με τους θνητούς; Ποιόν σιχάθηκε;
α) Το Δία;
β) Τον πατέρα θεών και ανθρώπων;
γ) Τον πρώτο των θεών;
Δε συμφωνείτε ότι κάτι κακό πληροφορήθηκε για την εξαφάνιση της κόρης της; Δε συμφωνείτε ότι σήμερα μιλάω υπερβολικά πολύ για το θέμα; Ακούστε λοιπόν, τί έμαθα. Κανένας δεν ήξερε ή δεν ήθελε να ξέρει τί απέγινε η πανέμορφη Περσεφόνη εκείνο το ηλιόλουστο πρωινό που μάζευε λουλούδια στο ανθόσπαρτο λιβάδι. Η Εκάτη μόνο άκουσε κάποιες φωνές. Ο Ήλιος όμως τα είδε όλα και τα είπε με το νι και με το σίγμα στη Δήμητρα. Ότι ο Άδης δηλαδή, άρπαξε την κόρη της με την ανίερη άδεια του αδελφού του, Δία. ‘Οτι το κορίτσι, μαζεύοντας λουλούδια επιχείρησε να κόψει το νάρκισσο, το πανέμορφο αρωματικό φυτό που η θεά Γαία έκαμε να φυτρώσει από πονηριά, για να παραπλανήσει ο Άδης την ανηψιά του, να τη σηκώσει με τη βία στο χρυσό άρμα του και να την πάρει με “τιμές”στον κάτω κόσμο. Ο Δίας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, βλέποντας τον κόσμο να πεθαίνει από την πείνα και τη ματαιοδοξία του, να αρρωσταίνει από τη μείωση των θυσιών, ζήτησε από τη Δήμητρα να γυρίσει πίσω και πρόσταξε στον Ερμή να πάει στον κάτω κόσμο και να παρακαλέσει τον Άδη να του επιστρέψει την κόρη του. Ο Άδης έδειξε κατανόηση μα, πρωτού φύγει η Περσεφόνη, της έβαλε κρυφά στο στόμα ένα σπυρί από ρόδι και την ανάγκασε να το φάει. Αυτό σημαίνει ότι η πανέμορφη κόρη θα πρέπει να περνάει το ένα τρίτο του χρόνου στον κάτω κόσμο και τα δύο τρίτα με τη μητέρα της (χρόνος για άλλη επιλογή δεν προβλέπεται). Και έτσι η ευτυχισμένη μητέρα ευλόγησε τους καρπούς της γης και η παραγωγή τελευταία πήρε τα πάνω της. Βέβαια και εκείνο το θαυματουργό φάρμακο από την Αίγυπτο έβαλε με τρόπο το χεράκι του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου