Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΑΙΜΑ (ΑΡΧΕΙΟ Β)

Με προφανές και αυτονόητο το επίκαιρο του θέματος, την ώρα που ο πλανήτης βιώνει την πιο ύπουλη πιθανότατα απόπειρα αναδιανομής του εισοδήματος προς όφελος μιας άπληστης ελίτ, μέσω φυσικά της χειραγώγησης των τιμών του πετρελαίου και της ενέργειας, το φιλμ του Paul Thomas Anderson, «There will be blood», ενσωματώνει την παγερή μουντάδα μιας μοναχικής πορείας προς την κορυφή για να μας προσφέρει τελικά το εξαιρετικό πορτρέτο ενός από τους πρώτους σημαντικούς πετρελαιάδες της Αμερικής.

To ψυχογράφημα του πολυσύνθετου και σκοτεινά γοητευτικού χαρακτήρα που ερμηνεύει με αξιοθαύμαστη οξύνοια ο Daniel Day-Lewis, τοποθετημένο σε ένα σκηνικό εξίσου κατάμαυρο και ερεβώδες με το περιεχόμενο της ιστορίας μοιάζει να έχει τόσες διαφορετικές πτυχώσεις όσες πιθανόν και τα γεωλογικά δωμάτια της γης, οι χώροι δηλαδή όπου ο πλανήτης αποθηκεύει εδώ και εκατομμύρια χρόνια τους θησαυρούς του, τα «μήλα της έριδός του». Αλλά κυρίως μοιάζει ικανό να μας βοηθήσει να επιβεβαιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται διαχρονικά τον κόσμο και την σκοπιμότητα της ύπαρξής μας ο σύγχρονος καπιταλιστής.

Ο κορυφαίος ηθοποιός δείχνει εδώ να απολαμβάνει το σύνθετο ρόλο που επωμίζεται, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αρχίζει φανερά να βυθίζεται στη μισανθρωπία και την καχυποψία, οδηγώντας την καριέρα του προς την λάμψη μιας ακόμα σπαρακτικής μεταμόρφωσης.

Η σχέση του με το γιο του, τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν και την υποκριτική όψη της εκκλησίας συνθέτουν την τελική φυσιογνωμία ενός φιλμ για την απληστία της ανθρώπινης φύσης και την ανάδυση της τάξης των «πετρελαιάδων» στην κορυφή της οικονομικής ζωής του πλανήτη. Εκεί, όπου η οικογένεια και η θρησκεία παρουσιάζονται ως έννοιες αλλοτριωμένες, σε βαθμό μάλιστα γελοιοποιήσεως, από τα θέλγητρα του πλούτου και της εξουσίας.

Τελικά, η δαμόκλειος σπάθη, δεν είναι πάντα, απλώς μια απειλή και ο άνθρωπος των στόχων παραδίνει συνήθως την ψυχή του στεγνή και αποξηραμένη, όπως ένα αλλοτινά πλούσιο μα πλέον εξαντλημένο κοίτασμα πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου