Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

ΞΑΝΘΟΝ ΠΙΕΣΤΡΟΝ-Ο ΘΗΣΕΑΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΣΚΥΡΩΝΑ/Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ

ΘΗΣΕΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΚΥΡΩΝΑ
Ο Θησέας πηγαίνοντας από την Τροιζήνα προς την Αθήνα για να συναντήσει τον πατέρα του Αιγαία, έπρεπε να περάσει από το πιο επικίνδυνο σημείο της διαδρομής. Ενα στενό μονοπάτι ανάμεσα σε όρθιες βουνοπλαγιές και γκρεμούς που κατηφόριζαν στη θάλασσα, στο οποίο λημέριαζε ο Σκύρωνας, πετώντας τους ανυποψίαστους διαβάτες στη θάλασσα, όπου τους κατασπάραζε μία θαλάσσια χελώνα. Ας δούμε όμως πώς κατέγραψε το γεγονός το “Ξανθόν Πίεστρον” της εποχής...

Ο ΘΗΣΕΑΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΣΚΥΡΩΝΑ-
Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ!

Ενα ακόμη σπουδαίο έργο ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες εις την περιοχή του ισθμού κάτω από τα γεράνεια όρη, στο δρόμο από τα Μέγαρα προς την Αθήνα. Η απελευθέρωση του γνωστού μονοπατιού από το θανατηφόρο κυρίαρχο της περιοχής Σκύρωνα, που για χρόνια εμπόδιζε με τα βάρβαρα τεχνάσματά του την ελεύθερη διέλευση των οδοιπόρων, κόβωντας ουσιαστικά την περιοχή στα δύο, αποτελούσε δέσμευση του βασιλιά των Μεγάρων προς τους υπηκόους του, έργο πνοής που ανατέθηκε υπό συνθήκες απόλυτης διαφάνειας εις τον Θησέαν, ο οποίος πλειοδότησε του Ηρακλέως στον περιώνυμο διαγωνισμό. Ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της περιοχής μαζί με πλήθος κόσμου μαζεύτηκε εχθές το μεσημέρι στην αιματοβαμμένη βουνοπλαγιά προκειμένου να τελεστούν τα εγκαίνια της διαβάσεως και να τιμηθεί ο Θησέας για το σπουδαίο άθλο του, ο οποίος για μίαν ακόμη φορά υπήρξε ευεργετικός για τους κατοίκους του Ισθμού.
Προτού όμως σας περιγράψω τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών θα ήθελα απλώς να σας αναφέρω λίγα λόγια για το αμνημόνευτο γένος του Θησέα και μερικά ακόμα περιστατικά από την πολυτάραχη ζωή του, για να καταλάβετε ίσως κι εσείς πως ο ήρωας μας έχει και ένα προσωπικό κίνητρο που τον ωθεί να αναμετριέται με όλα αυτά τα ανθρωπόμορφα κτήνη. Θά’ θελα μόνο να τονίσω πως οι πληροφορίες που θα σας αναφέρω παραμένουν αδιασταύρωτες επειδή, όπως καταλαβαίνετε, οι πραγματικά αποκλειστικές ειδήσεις είναι παράτολμο να διασταυρωθούν ταχαίως, εκτός κι αν φυσικά, μπορείτε να περιμένετε λίγες βδομάδες για κάτι τέτοιο. Επειδή, όμως, γνωρίζω ότι δεν μπορείτε, θα ξεκινήσω αμέσως, υπενθυμίζοντάς σας ότι μητέρα του Θησέα είναι η Αίθρα. Είδηση όμως πραγματική στις ημέρες μας είναι ποιός είναι ο πατέρας κάποιου, πατέρας λοιπόν του Θησέα είναι ο βασιλιάς των Αθηναίων Αιγαίας και αυτό το αποκαλύπτω πρώτος ΕΓΩ.
Ο Αιγαίας λοιπόν σε μια αρπαχτή του στην Τροιζήνα άφησε έγκυο την Αίθρα λέγοντάς της : «Βάζω το ξίφος και τα σανδάλια μου κάτω από το βράχο.ΑΝ το παιδί που θα γεννήσεις είναι αγόρι και ΑΝ μπορέσει να κυλήσει το βράχο και ΑΝ καταφέρει να διασχίσει το γεμάτο από αιμοδιψή καθάρματα δρόμο Τροιζήνας-Αθηνών, πες του να έρθει να με βρει. ΑΝ το παιδί είναι κορίτσι...πέρασα κι εγώ το ίδιο καλά απόψε!». Ολα αυτά τα ΑΝ έκαναν έξω φρενών την Αίθρα που για χρόνια προσπαθούσε να εμποδίσει τον αγαπημένο της γιο να ακολουθήσει το πεπρωμένο του. Τί κι αν τον έντυσε μικρό με κοριτσίστικα ρούχα, τί κι αν διέταξε είκοσι σκλάβους να τοποθετήσουν έναν τριπλάσιο σε όγκο βράχο στη θέση του παλιού, τί κι αν προσπάθησε να τον πείσει πως δεν του ταιριάζει ούτε το σπαθί,ούτε τα σανδάλια και το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να του το πει κάποτε κι ο πατέρας του, ο Θησέας και το βράχο μετακίνησε στα δεκάξι του και τα σανδάλια του πατέρα του φόρεσε και το δρόμο για την Αθήνα πήρε, που πριν από τις μέρες του ήταν ο τρόπος που επέλεγε για να αυτοκτονήσει ο κοσμάκης. Και πήρε ένα ένα εργολαβία τα καθάρματα, από το ροπαλοφόρο Περιφήτη της Επιδαύρου, τον Πιτυιοκάμπτη (αυτόν που λυγίζει τα πεύκα) Σίνι της Κορίνθου, από τη γουρούνα βρυκόλακα των Κρομμυών μέχρι τον Σκύρωνα, το θάνατο του οποίου θα απολαύσουμε σήμερα.
Ο Σκύρωνας λοιπόν (ασβεστόλιθος), την είχε αράξει σε ένα μονοπατάκι κρατώντας διόδια από τους ανυποψίαστους διαβάτες τη ζωή τους, ακολουθώντας το δόγμα (ή η ψυχή σου ή το κορμί σου) και τα δύο δεν περνάνε. Τους έβαζε λοιπόν να του πλένουνε τα πόδια για να τους επιτρέψει δήθεν να περάσουν και με μια κλωτσιά τους έριχνε στη θάλασσα, όπου τους καταξέσκιζε μια θαλασσινή χελώνα, ένα ζώο του Αδη. Ο Θησέας όμως πήγε καλά προετοιμασμένος στην απόκρυμνη διάβαση, γνωρίζοντας τί τον περιμένει (η πρωτοτυπία δεν είναι χάρισμα των κακών) και με δύο αστραπιαίες κινήσεις πέταξε τον Σκύρωνα στη θάλασσα, όπου η χελώνα για συναισθηματικούς λόγους του έφαγε μόνο ένα αυτί και ένα πόδι, νιώθοντας όμως τέτοια αναγούλα που δεν ξανάφαγε ποτέ κρέας. (Στην εποχή μας τα συναισθήματα που νιώθουν οι πρωταγωνιστές των ιστοριών αναγούλα, ανακούφιση, χαρά, λύπη, φόβο κλπ διαρκούν για πάντα, όπως όλοι γνωρίζουμε. Οποιος φοβηθεί πολύ μία φορά μπορεί να γίνει και Θεός του φόβου!)
Ο Θησέας συνεχίζει ήδη την πορεία του προς την Αθήνα. Επόμενος σταθμός του θα είναι ο Κέκρωπας, για την εξουδετέρωση του οποίου θα σας ενημερώσουμε εν ευθέτω χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου