Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

VICKY CRISTINA BARCELONA (ΑΡΧΕΙΟ Β)

Ο συντομότερος δρόμος προς την έξαψη του αληθινού έρωτα περνάει μέσα από τη χαλάρωση των «τσιτωμένων» αντανακλαστικών που μας δημιουργεί η πόλη και οι ρυθμοί της. Σ ένα ταξιδιωτικό προορισμό που ανανεώνει αναφανδόν τη διάθεση και τις προσλαμβάνουσές μας, βρίσκουμε συνήθως, αυτό που συνάντησαν και οι νέοι ήρωες του Γούντι Άλλεν στην πανέμορφη Βαρκελώνη, την τόλμη, δηλαδή, να επεξεργαστούμε με μεγαλύτερο θάρρος και αμεσότητα τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τον περίγυρό μας. Αν μάλιστα προσθέσουμε σ όλα αυτά, και μια αρχιτεκτονική, που με τη γοητεία της αποδομεί την μονοδιάστατη οπτική μας για τον κόσμο, αρκετό κρασί, μουσική και μπόλικη τέχνη, ο ερωτισμός που προκαλείται από τη μίξη των παραπάνω στοιχείων είναι τόσο εκρηκτικός και γοητευτικός δραματουργικά που αποτελεί την κοιτίδα ενός φιλμ που σε εκπλήσσει με τη σοφία, το ρομαντισμό, το στοχασμό και τη φρεσκάδα που εξακολουθεί να διατηρεί στο ακέραιο ο δημιουργός του.

Δύο φίλες, η Vicky και η Cristina επισκέπτονται την Βαρκελώνη για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Εκεί, τους περιμένει η μαγεία ενός έρωτα που είναι έτοιμος να καλύψει με τον ίδιο ολοκληρωτικό τρόπο τις ετερόκλητες ανάγκες και προσδοκίες τους από τη ζωή.

Απολαυστική μέχρι κεραίας η νέα ταινία του Γούντι Άλλεν: Εξαιρετικά ισορροπημένη από έναν «φαρμακοτρίφτη» της δομής, με υπέροχο χρώμα, ήχο και φωτισμό, υποδειγματικές ερμηνείες, εκφραστική χρήση των τεχνικών μέσων και άρωμα Ευρώπης να εμποτίζει κάθε καρέ της.

Ερωτική, ευχάριστα προκλητική με πρωτότυπη αφήγηση, από τη φωνή μάλιστα ενός αφηγητή που καταφθάνει τονικά από το μακρινό παρελθόν και μια σύνδεση πλάνων από διπλοτυπίες μέχρι φόντυ, ρακόρ και βολέ που σε αιφνιδιάζει με την ανεπιτήδευτη σοφία της.

Τελικά, το διαρκές σφίξιμο που προκαλούμε οι ίδιοι στο στομάχι, το κορμί και το μυαλό μας είναι η μόνη δύναμη που μας αποτρέπει από το να δούμε πόσο πραγματικά μεγάλη, ανεξερεύνητη και ενδιαφέρουσα είναι η ζωή μας, σ εκείνη ακριβώς τη νεκρή ζώνη, όπου συναντιούνται τα σύνορα της κανονικότητας με αυτά της ασύδοτης ελευθερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου