Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗΣ

Αν το ΠΑΣΟΚ ήταν περισσότερο ειλικρινές προεκλογικά θα τοποθετούσε το κεντρικό σύνθημά του «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» όχι μόνο στη βάση της κυβερνητικής εναλλαγής, αλλά και στην εξατομίκευση του για κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Καθώς το ουσιαστικό και διαχρονικό πρόβλημα της Ελλάδας βρίσκεται στις παρωχημένες νοοτροπίες που μας ταλανίζουν και που μας θέλουν διαρκώς να αναζητούμε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος με τη μικρότερη δυνατή προσπάθεια, δυνητικά κάθε επιτυχία του οικονομικού επιτελείου στο μέτωπο του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια, θα επέφερε αποσπασματικά μόνο αποτελέσματα, τα οποία σύντομα θα αποτελούσαν την απαρχή ενός καινούργιου φαύλου κύκλου. Αυτό σημαίνει, έκφραση νεοπλουτισμού, δημιουργία συνθηκών ευζωίας με δανεικά, κλιμάκωση των διαρθρωτικών προβλημάτων, υποβάθμιση της Παιδείας και του Πολιτισμού προς όφελος της Life Style υποκουλτούρας, φαινόμενα κοινωνικής ανωριμότητας που αν δεν αντιμετωπιστούν στην ρίζα τους θα υποσκάπτουν διαρκώς το μέλλον και την προοπτική της χώρας και θα αναπαράγουν ίδιου τύπου πολίτες.

Τελικά όλα αυτά τα ζητήματα αποτελούν μια αλυσίδα με κρίκους που είναι τα γούστα μας, οι νοοτροπίες μας, οι πνευματικές μας αναζητήσεις, η σχέση μας με τη θρησκεία, η συναισθηματική προσέγγιση των πραγμάτων και φυσικά η φιλοσοφία μας σχετικά με τη φύση της εργασίας και τις κοινωνικές μας υποχρεώσεις. Και τη λύση των προβλημάτων μας, την οποία διαρκώς αναζητούμε στην πολιτική βούληση θεωρώ πως θα τη βρούμε στην πραγματική χειραφέτηση και ενηλικίωση του Έλληνα, που έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια αυτοβελτίωσης και ουσιαστικής του εξέλιξης αναζητώντας τον ευκολότερο δρόμο για την επίτευξη των προσδοκιών του. Κι επειδή μ αυτή τη ρότα και σε αντίθεση με τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, ο δρόμος μας θα συνεχίσει την ανηφορική του πορεία, ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να αναζητούμε την λύση των συλλογικών μας προβλημάτων στην ανάληψη της προσωπικής μας ευθύνης. Αλλάζοντας οι ίδιοι, θα αλλάξουμε τόσο την πολιτική διαχείριση όσο την εξουσία και συνολικά τις παραμέτρους που συνθέτουν το σημερινό στάσιμο τοπίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου