Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

JULIE AND JULIA


Η αγάπη για το μαγείρεμα και την ελεύθερη έκφραση είναι το κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα δύο διαφορετικών μεταξύ τους γυναικών.

Από τη μία, η Julia Child, είναι μια διάσημη στη χώρα της σεφ και τηλεοπτική περσόνα που βρίθει από πρωτότυπες συνταγές, διαδραματίζοντας ρόλο στην αμερικανική τηλεοπτική πραγματικότητα της δεκαετίας του 60. Την ζωντανεύει η εξαιρετική Μέριλ Στριπ, που πρόσφατα απέσπασε για την ερμηνεία της μια χρυσή σφαίρα.

Από την άλλη, η Julie Powel (Amy Adams) είναι μια γυναίκα της εποχής μας που ζει στο Κουίνς με τον σύντροφό της, αναζητώντας μια διέξοδο στην κρίση ταυτότητας που βιώνει.

Κι επειδή όποιος ψάχνει κάτι βρίσκει τελικά, η διστακτική Julie θα ανακαλύψει σ ένα βιβλίο συνταγών της θαρραλέας Julia μερικές δεκάδες λόγους για να νοστιμέψει τη ζωή της και θα δεχτεί καθοριστική επίδραση από τη δουλειά της.
Η εκτέλεση των συνταγών της σπουδαίας κυρίας της μαγειρικής θα γίνει γι αυτήν το εφαλτήριο πάνω στο οποίο θα πατήσει για να πιστέψει στον εαυτό της και να κάνει το επόμενο βήμα: τη δημιουργία μιας φόρμουλας ελεύθερης έκφρασης, ενός προσωπικού blog, που θα ταράξει την επίπεδη ζωή της. Όταν υπάρξει μάλιστα και η απαιτούμενη ανταπόκριση απ το κοινό το νερό θα έχει μπει οριστικά στο αυλάκι.

Η επιστροφή της Nora Ephron, γνωστής στο ευρύ κοινό για τις ρομαντικές κομεντί («Sleepless in Seattle», «You've Got Mail») ανταποκρίνεται στην ευχάριστη, ρομαντική, αγαπησιάρικη διάθεση που συνήθως εμπνέει με τις ταινίες της. Με αντικείμενο τη χαρά της μαγειρικής, αλλά κυρίως την διαδραστικότητα που μπορεί να γεννήσει μεταξύ των ανθρώπων, η Αμερικανίδα σκηνοθέτης επεκτείνεται σε χωράφια γνώριμα, αυτά των εσωτερικών συγκρούσεων μεταξύ των θέλω και των πρέπει αλλά και του θαύματος που συντελείται στη ζωή ενός ανθρώπου κάθε φορά που παραμερίζει τους υπαρκτούς και ανύπαρκτους περιορισμούς που τον ταλαιπωρούν. Θέλοντας να μας μιλήσει για την επιδραστική δύναμη των ανθρώπων που σεβάστηκαν τα όνειρά τους και τις μικρές αλλά ανεκτίμητες χαρές που μπορεί να γεννήσει η αυθόρμητη αντιμετώπιση των καλεσμάτων της ζωής, η Ephron περιέπλεξε δύο πραγματικές ιστορίες και μας αντάμειψε με μια ευαίσθητη, ρομαντική κομεντί για πολύ ιδιαίτερες ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου