Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

WENDY AND LUCY


Έχοντας ανάγκη κάποια χρήματα και παρέα τη σκυλίτσα της Λούσι, η Γουέντι Κάρολ πηγαίνει στο Κέτσιγκαν της Αλάσκας, προκειμένου να εργαστεί σε μια κονσερβοποιία ψαριών.

Τα προβλήματα της αρχίζουν από το δρόμο κιόλα, όταν το αυτοκίνητό της χαλάει στο Όρεγκον και στις τσέπες της δεν υπάρχει... « σάλιο».

Η δυσμενής οικονομικής της κατάσταση θα την αναγκάσει να επιστρατεύσει κάθε ικμάδα ευαισθησίας και σκληρότητας που διαθέτει προκειμένου να ελιχθεί με επιτυχία ανάμεσα στα εμπόδια που ξεπροβάλλουν και να συγκεντρώσει τα απαραίτητα «κουράγια» για να πάρει με θάρρος μια σειρά δύσκολων αποφάσεων.

Ο δρόμος, όμως, για την Γουέντι Κάρολ δεν είναι καθόλου φιλόξενος, όπως απλούστατα δεν είναι για τους περισσότερους ήρωες που αναζητούν κάποιον ευκαιριακό προορισμό.

Το ταξίδι της προς την εσχατιά της Αλάσκα έχει φαινομενικά μια αύρα ελευθερίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι τέτοια η δέσμευση που της δημιουργεί η κατάρρευση της οικονομικής της κατάστασης, που κάθε άλλο παρά ξέγνοιαστο μπορεί να είναι.

Ο κύκλος της ανελευθερίας γύρω της θα κουμπώσει στο τέλος του ταξιδιού της και ο εγκλωβισμός της θα ολοκληρωθεί μόλις στεγαστεί σε μια μονότονη και ακούνητη κωμόπολη που μοιάζει με θηλιά στο λαιμό της νεαρής κοπέλας.

Η λογική λέει, και η Γουέντι υπακούει φυσιολογικά, ότι υπό το βάρος μιας ιδιαίτερα φορτικής κοινωνικής πίεσης κάθε άνθρωπος σταματάει να κάνει την ανάγκη του φιλότιμο και αφήνεται να υποταχθεί σε καίριους συμβιβασμούς και οριακές δεσμεύσεις για να αντεπεξέλθει στις συνεχόμενες αναποδιές και τη στασιμότητα.

Η απλότητα και η λιτή αφηγηματική γραμμή της ταινίας «Γουέντι και Λούσι» υπογραμμισμένη από τη θαυμάσια ερμηνεία της Michelle Williams ξετυλίγει, χωρίς ιδιαίτερες κορυφώσεις, τις εσωτερικές διαδρομές της ηρωίδας που δε σε αφήνουν ούτε αδιάφορο, ούτε σου επιτρέπουν να αποστασιοποιηθείς, από το πρόβλημά της.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: 7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου