Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

ΜΕΓΑΛΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ


Στα χέρια της Κάθριν Μπιγκελόου βρίσκεται από τα ξημερώματα της Δευτέρας το αγαλματάκι που αντιστοιχεί στο Όσκαρ σκηνοθεσίας, για το 2010, για την ταινία της The Hurt Locker , η οποία πραγματεύεται τον πόλεμο του Ιράκ μέσω της δράσης μίας αμερικανικής ομάδας εξουδετέρωσης ναρκών.

Πρόκειται για την πρώτη βράβευση στην ιστορία του κινηματογράφου με Όσκαρ σκηνοθεσίας, γυναίκας δημιουργού και ως εκ τούτου για μια πολύ ξεχωριστή ημέρα.

Μάλιστα, είναι άξιον απορίας το γεγονός ότι μια τέτοια βράβευση καθυστέρησε τόσο πολλά χρόνια, αν και δικαιολογείται κάπως από τη δεσπόζουσα θέση των ανδρών στην κινηματογραφική παραγωγή που οδήγησε σε αυτή τη θλιβερή μονομέρεια.

Βέβαια, καλό θα ήταν να αναλύαμε κάποια στιγμή και τους λόγους για τους οποίους η γυναίκα δημιουργός υπήρξε τόσο συστηματικά υποτιμημένη στο χώρο του κινηματογράφου, ποιες ευθύνες φέρει η ίδια και ποιες το σύστημα, μιας και πρόκειται για ένα αντικείμενο που ταιριάζει απόλυτα στην ιδιοσυγκρασία και τις αρετές της γυναικείας φύσης..

Ας ελπίσουμε, ότι η χθεσινή ημέρα θα σηματοδοτήσει την απαρχή μια προσπάθειας αποκατάστασης της σχέσης της με τον κινηματογράφο, που θα ευοδωθεί και θα οδηγήσει στην καταξίωση της γυναίκας που σκηνοθετεί.

Διότι, εκτός των άλλων, το σινεμά χρειάζεται πραγματικά το γυναικείο βλέμμα, που διατηρεί αναλλοίωτη την ανάγκη να αφηγηθεί ιστορίες και να καταπιαστεί με θέματα, τα οποία οι παρωπίδες της εμπορικότητας αποκλείουν από το οπτικό πεδίο και τα ενδιαφέροντα των υπόλοιπων σκηνοθετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου