Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ


Για όσο διάστημα θα επιμένει ο πρωθυπουργός της χώρας να εντοπίζει τις αιτίες της εκτεταμένης πολιτικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, στη διαφθορά, την ανομία και την αυθαιρεσία των "άλλων", που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, θα συνεχίζει να εθελοτυφλεί, κόντρα στο πνεύμα των καιρών, που απαιτεί πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας.
Μάλιστα, στην συγκεκριμένη συγκυρία, που το σύνολο των ξένων αναλυτών έχει εντοπίσει τις αιτίες των δεινών μας στην γιγάντωση του πελατειακού κράτους, τα δύο μεγάλα κόμματα που διαχειρίστηκαν την εξουσία στη χώρα, πρέπει να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους για την εκτροφή του φαινομένου.

Γι αυτό λοιπόν απαιτείται από όλους περισσότερη ειλικρίνεια, απολογητικό πνεύμα και αυτοκριτική διάθεση, αν περιμένουν πράγματι να πιστέψουμε ότι κάτι αλλάζει στο πολιτικό σκηνικό κι ότι δεν προσπαθούν απλώς να ξεπεράσουν το σκόπελο για να επανέλθουν στα ίδια. Η εμπιστοσύνη σ αυτές τις περιπτώσεις είναι η κατάλληλη λέξη. Διότι, για να αποδεχτεί ο λαός τις θυσίες στις οποίες τον υποβάλλει η κυβέρνησή του, πρέπει πρώτα απ όλα να πειστεί ότι άλλαξαν οι κυβερνώντες. Και για να συμβεί αυτό πρέπει να μάθουν όλοι τους να αναλαμβάνουν τις διαχρονικές τους ευθύνες και να μην τις αποθέτουν πάντα στον αντίπαλο. Να λένε φταίξαμε όσο έφταιξαν και οι άλλοι. Διότι κι εμείς ανεβαίναμε στην εξουσία θέτοντας υπό την φροντίδα μας τον κομματικό μας στρατό, διορίζοντας, βολεύοντας, τακτοποιώντας.

Τελικά, να αντιμετωπιστεί στη ρίζα της η αίσθηση της καχυποψίας, που είναι ικανή να υπονομεύσει ολόκληρη την προσπάθεια και να αναδειχθεί στη θέση που της αρμόζει η αξία της ατομικής ευθύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου