Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Σε τεταμένο κλίμα η δεύτερη τηλεμαχία στην Βρετανία


Στη δεύτερη τηλεοπτική μονομαχία τους που είχε ως αντικείμενο την εξωτερική πολιτική, οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για την πρωθυπουργία της Βρετανίας στις επερχόμενες εκλογές της 6ης Μαΐου συγκρούστηκαν χθες το βράδυ.

Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, του Εργατικού Κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 13 χρόνια, αντιμετώπισε τον ηγέτη των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον και τον Νικ Κλεγκ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που ήταν και η μεγάλη έκπληξη του πρώτου ντιμπέιτ, καθώς πολλές δημοσκοπήσεις του δίνουν έκτοτε προβάδισμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, έστω και με οριακή διαφορά.

Μπράουν και Κάμερον, προσπαθώντας να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος, επιτέθηκαν στον Κλεγκ και μάλιστα ο πρώτος, που έδειχνε πιο νευρικός σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, τον κατηγόρησε ότι διακινδυνεύει την ασφάλεια της χώρας αρνούμενος να δεσμευτεί για την αναβάθμιση του πυρηνικού οπλοστασίου των υποβρυχίων Trident. "Αντιμετωπίζω αυτές τις αποφάσεις καθημερινά και σου λέω, Νικ: σοβαρέψου. Λες ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τα υποβρύχια Trident. Κατάλαβε τους κινδύνους που θα αντιμετωπίζαμε αν η Βόρεια Κορέα και το Ιράν (αποκτούσαν πυρηνικά όπλα), σημείωσε.

Ο Κλεγκ, που ωστόσο δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο διατήρησης ορισμένων πυρηνικών όπλων, επιδιώκει να στρέψει την οργή των ψηφοφόρων στα δύο άλλα κόμματα θυμίζοντάς τους τα σκάνδαλα με τα αμφιλεγόμενα βουλευτικά έξοδα των πολιτικών. Ο Κάμερον όμως, ο οποίος ανέκτησε την ευφράδειά του μετά την άχαρη παρουσία του στο πρώτο ντιμπέιτ, επέκρινε τη στάση του.

"Νομίζω ότι τώρα αρχίζουν να θυμώνουν με ορισμένους πολιτικούς που λένε ότι το κόμμα τους ήταν καλύτερο από όλα τα άλλα. Ειλικρινά, όλοι είχαμε προβλήματα με αυτό", επισήμανε.

Παρά τις επιθέσεις και τις πιέσεις, ο Κλεγκ έδειχνε χαλαρός και μιλούσε άνετα. Κάλεσε μάλιστα τους ψηφοφόρους να μην πιστεύουν τις "γελοίες" ιστορίες που μιλούν για "οικονομικό και πολιτικό Αρμαγεδδώνα" στην περίπτωση που η άνοδος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών οδηγήσει στην εκλογή ενός κοινοβουλίου όπου κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου