Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Γάζα: Έγκλημα διαρκείας με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας


Οι ισραηλινές αρχές προχώρησαν νωρίς σήμερα το πρωϊ σε μια κίνηση που στρέφεται απευθείας εναντίων των κανόνων της διεθνούς νομιμότητας και του αισθήματος δικαίου που συχνά καταπατούν βάναυσα. Η επίθεση εναντίον της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, με τελικό αριθμό νεκρών που ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος από 16, αποδεικνύει περίτρανα ότι η συγκεκριμένη χώρα απολαμβάνει μιας πρωτοφανούς ασυλίας από τα διεθνή κέντρα εξουσίας που θα ήταν αδιανόητη για κάθε άλλη χώρα που θα προέβαινε σε τέτοιου είδους εγκληματικές ενέργειες. Απλώς, φανταστείτε τι θα συνέβαινε, αν στη θέση του Ισραήλ εχθές βρισκόταν για παράδειγμα το Ιράν.

Την ώρα μάλιστα που ο αποκλεισμός της Γάζας, και ο οικιστικός στραγγαλισμός των παλαιστινιακών εδαφών μέσω της παράνομης εποικιστικής επέκτασης, δημιουργούν νέα δεδομένα στην περιοχή , η σκληρότητα και ο κυνισμός της ισραηλινής εξουσίας αντιμετωπίζονται από την ενοχική δύση με ψελλισμούς και μισόλογα . Στην πραγματικότητα το έγκλημα του ολοκαυτώματος παραχώρησε στο Ισραήλ μια λευκή επιταγή δράσεων και μιλιταριστικών κινήσεων που συμπληρώνει το ίδιο κατά το δοκούν.
Παράλληλα, οι φωνές που αντιτίθενται στα εγκλήματα των ισραηλινών αρχών προσκρούουν διαρκώς πάνω στο φόβο του να χαρακτηριστούν αντισημιτικές και να ταυτιστούν με τους φασίστες. Μόνο αν ξεπεραστεί όμως αυτό το στερεότυπο θα μπορέσει η διεθνής κοινή γνώμη να επηρεάσει τις εξελίξεις στην ταραγμένη περιοχή προς την κατεύθυνση της επιβολής του δικαίου.

Προς το παρόν όμως, η μόνη χώρα που πραγματικά ορθώνει ανάστημα απέναντι στις ισραηλινές αυθαιρεσίες και δεν φοβάται να γίνει δυσάρεστη στο πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι, είναι η Τουρκία και ο πρωθυπουργός της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την ίδια ώρα που Ευρώπη και ΗΠΑ δεν βλέπουν, δεν ακούν και δεν ξέρουν τίποτα ο Τούρκος πρωθυπουργός αποδεικνύει ότι αντιπροσωπεύει μια χώρα που σέβεται τον εαυτό της και πιστεύει στις δυνάμεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου