Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Ηρακλής: Πλησιάζει η ώρα του θερισμού για όσους έσπειραν ανέμους


Για να αναπτύξει μια χώρα ένα αξιόπιστο σύστημα απονομής δικαιοσύνης πρέπει πρωτίστως να αναπτύξει οριζόντια και κάθετα την έννοια του περί δικαίου αισθήματος. Να αντιλαμβάνεται με λίγα λόγια γρήγορα ο πολίτης τι είναι αυτό που πραγματικά πληγώνει τη δικαιοσύνη και τι είναι αυτό που την προάγει. Και μεις σαν χώρα δεν το έχουμε αυτό. Απότοκο της έλλειψης επαρκούς και ουσιαστικού εκπαιδευτικού συστήματος είναι τελικά η ταύτιση της έννοιας της δικαιοσύνης με την εκπροσώπηση του στενού προσωπικού μας συμφέροντος ή ακόμα και των μύχιών μας προσδοκιών, που δημιουργεί πληθώρα αρρυθμιών.

Η περιπέτεια της ομάδας ποδοσφαίρου του Ηρακλή ανασύρει στην επιφάνεια τη μορφή ενός διάτρητου συστήματος, που σε κάνει να εκλιπαρείς μια απρόσωπη επιτροπή για ένα δίκιο που σου αναγνωρίζει όλη η Ελλάδα.

Ο Ηρακλής ζητάει ισονομία ώστε να μην βρίσκεται έρμαιο στα χέρια μιας επιτροπής, από αυτές που και χθες και σήμερα και αύριο θα επιφυλάσσουν ποινές χάδια στους ισχυρούς.

Η τιμωρία μιας ομάδες με την ποινή του υποβιβασμού για δήθεν ανεπάρκειες ενός φακέλου που όλοι γνωρίζουμε ότι μοιάζει λίγο ως πολύ με των υπόλοιπων ομάδων αποτελεί μέγιστη υποκρισία και σκανδαλωδώς δυσανάλογη τιμωρία για οποιοδήποτε σύλλογο.

Ο ιστορικός σύλλογος της Θεσσαλονίκης, μοιάζει αυτή τη στιγμή παγιδευμένος από όλες τις πλευρές σε μια φάκα που έχει ελάχιστες δυνατότητες διαφυγής. Του ζητούν ξανά και ξανά να αποδείξει την πιστότητα των αποδεικτικών εγγράφων που καταθέτει. Αμφισβητούν τις υπογραφές παραγόντων που διασφαλίζουν την μετοχική ομαλότητα, ποδοσφαιριστών που δηλώνουν ότι εξοφλήθηκαν, τραπεζών και δικηγόρων και απαιτούν εχέγγυα για την μελλοντική ευρωστία του συλλόγου, που κανείς δεν μπορεί να δώσει σε μια τέτοια οικονομική περίοδο.
Ο Ηρακλής έχει πέσει θύμα της λεγόμενης δειγματοληπτικής έρευνας των παραδοσιακών ελληνικών επιτροπών που πρέπει κάποια στιγμή να αποδείξουν ότι κάνουν κάποια δουλειά. Παράλληλα κανένας δεν μπορεί να αντιπαραθέσει λογικό επιχείρημα στην άποψη των οπαδών του ότι πίσω από αυτή την εξωφρενική σχολαστικότητα κρύβονται συμφέροντα από το χώρο του ποδοσφαίρου, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το χάος που κληροδότησε η διοίκηση Ρέμου, στην διοικούσα επιτροπή του «γηραιού».

Από την άλλη ο φίλαθλος κόσμος έχει κάθε λόγο να εξεγείρεται. Του περικόψανε τα επιδόματα, τα εργασιακά δικαιώματα, τους μισθούς, τις συντάξεις και τώρα θέλουν να του αποστερήσουν και την μοναδική ανακούφιση της εβδομάδας.

Θεωρώ ότι ο Ηρακλής θα βγει πολύ δυνατότερος από αυτή τη δοκιμασία. Με τον ίδιο τρόπο που σφυρηλατούνται οι ιδέες μετά από περιόδους με έντονο δραματικό χαρακτήρα.
Όσο για τους υποκινητές αυτής της περιπέτειας θεωρώ ότι απλώς δεν αξιολόγησαν σωστά το μέγεθος του συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου