Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Οι απαστράπτουσες νίκες της ομορφιάς


Υπάρχουν δύο τουλάχιστον τρόποι για να μπορέσει κανείς να διεκδικήσει τα έπαθλά του. Ο ένας είναι λογαριάζοντας υπερβολικά τα μέσα που διαθέτει, ο άλλος εξωραΐζοντάς τα χωρίς πολλή σκέψη. Έτσι είναι λογικό επακόλουθο ο πρώτος να γοητεύεται από την δύναμη της ομορφιάς που μπορεί να απελευθερώσει μια επιτυχία, ενώ ο δεύτερος να θεωρεί την επίτευξη ενός στόχου ως αυτοσκοπό. Πρόκειται για δύο ασύμπτωτες προσεγγίσεις των μεγάλων ζητημάτων της ζωής μας που σηματοδοτούν τη διχάλα μερικών εκ των πιο χαρακτηριστικών σταυροδρομιών της διαδρομής μας.

Ευτυχώς, όμως, που παρατηρούμε ότι δεν είναι καθόλου αμελητέες οι δυνάμεις της ανθρωπότητας που εκλιπαρούν τη ζωή για περισσότερη ομορφιά και λιγότερο πλούτο και επιτυχία.
Οι επίδοξοι λοιπόν παραγωγοί ομορφιάς, έχοντας καταδικάσει μέσα τους την έννοια της σκοπιμότητας, γνωρίζουν ότι κάθε πραγματική νίκη είναι ένας μικρός θρίαμβος της αισθητικής γενναιότητας και μια αναγνώριση της ομορφιάς που εκλύει η τίμια προσπάθεια. Έτσι, προσπαθούν να κατακτήσουν εσωτερικά βάθρα, προτού τεντώσουν τα τόξα τους απέναντι σε αντικειμενικούς στόχους. Άλλωστε η εξωτερική ήττα συχνά αντιστρατεύεται την εσωτερική ισορροπία και αντίστροφα μια εσωτερική νίκη αποτελεί μια ψυχική εμπειρία που κανένας παιάνας δεν μπορεί να αντικαταστήσει. Υπάρχουν λοιπόν εσωτερικές χορδές , οι οποίες συνθέτουν αρμονίες που μπορούν να μετατρέψουν την θλίψη σε ελπίδα και τον όλεθρο σε ουτοπία. Γι αυτό έχει θεμελιώδη σημασία το πώς τελικά φτάνει κανείς στο σκοπό του. Από ποια αφετηρία δηλαδή ξεκινά, ποια διαδρομή διατρέχει, πως ξεπερνάει τα εμπόδια που του παρουσιάζονται, τι νέους δρόμους διανοίγει, πόσα στερεότυπα αποκαθηλώνει.
Υπάρχουν λοιπόν τρόποι και τρόποι για να φτάσει κανείς πολύ κοντά στην επίτευξη ενός σκοπού.
Αυτό όμως που πραγματικά τον κάνει αξιοζήλευτα ξεχωριστό ανάμεσα στους αναζητητές κάποιου νοήματος είναι η βαθιά επιθυμία του να ξεπεράσει τα τεχνητά διλήμματα τύπου:, καλός-κακός, επιτυχημένος-αποτυχημένος, και να απελευθερώσει το φως που κρύβει στον πυρήνα του κάθε ανθρώπινο επίτευγμα. Να φωτίσει δηλαδή το στόχο που θέλει να κατακτήσει με αξιοπρέπεια και θετική προαίρεση και να απαρνηθεί τις βατές διαδρομές του ημίφωτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου