Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Η άδικη «σολομώντειος» λύση


Έτοιμο για συμβιβασμό και περαιτέρω παράταση του μορατόριουμ στην ανέγερση νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης φέρεται να είναι το Ισραήλ, σύμφωνα με ανώνυμη κυβερνητική πηγή.

Βέβαια, η έννοια του συμβιβασμού στην διπλωματική γλώσσα είναι τόσο σαφής και κατανοήσιμη ώστε να μην αφήνει και πολλά περιθώρια για παρερμηνείες.

Εννοεί ότι η κάθε πλευρά μιας αντιπαλότητας κάτι παραχωρεί και κάτι περιμένει για να συμβάλλει στην επιτυχή επίλυση ενός προβλήματος που φλέγει μια περιοχή.
Τι παραχωρεί όμως το Ισραήλ στην αφετηρία αυτής της νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας; Τίποτα που να του ανήκει, επί της ουσίας. Αντίθετα, προχωράει στο πάγωμα της άδικης και παράνομης πράξης που συντελείται μέσα από την εποικιστική πολιτική που ασκεί συστηματικά η κυβέρνηση Νετανιάχου, θεωρώντας ότι έχει κάνει το δικό του βήμα υποχώρησης στη διπλωματική σκακιέρα. Όλες αυτές όμως οι μικρές υποτυπώδεις υποχωρήσεις , οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση απλώς μετριάζουν το μέγεθος μιας παρανομίας είναι που διατηρούν τα λιμνάζοντα ύδατα του μεσανατολικού στο σημερινό τους επίπεδο.
Έτσι, ουσιαστικά δεν συντελείται καμία πρόοδος εκτός από την επιβεβαίωση του κανόνα της διεθνούς διπλωματίας που θεωρεί άγονη εκ των προτέρων κάθε προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ δυνάμεων με άνιση επιχειρησιακή ικανότητα. Συνεπώς, αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και την ιλιγγιώδη ασυμμετρία που καταγράφεται στην δυνατότητα άσκησης επιρροής των δύο πλευρών στη διεθνή σκηνή καταλήγουμε στο ότι τελικά το μεσανατολικό ζήτημα είναι ένα πρόβλημα συστηματικής διαστρέβλωσης της έννοιας “διαπραγμάτευση”. Εξάλλου, η δύναμη των όπλων και του χρήματος αργά η γρήγορα θα επιβάλλουν μια «σολομώντειο» λύση. Μόνο που, διαφοροποιώντας λιγάκι την βιβλική ιστορία, στην συγκεκριμένη περίπτωση το «μωρό» θα καταλήξει τελικά στην αγκαλιά της μητέρας πατρίδας που δεν άφησε να αιωρείται καμιά αμφιβολία σχετικά με την ικανότητά της να διαπραγματεύεται και να επιβάλλει τους κανόνες του παιχνιδιού, μιας και ο «Σολόμωντας» τυχαίνει να είναι πατέρας και κηδεμόνας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου