Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Η ώρα που δείχνεις από τι υλικά είσαι φτιαγμένος!


Για τα παιδιά η λέξη “καημένος” αποτελεί αδιαπραγμάτευτο τίτλο τιμής. Δεν περιέχει ίχνος υποτίμησης και σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει κάτι το ντροπιαστικό, το επιλήψιμο ή το χλευαστικό, παρά μόνο υπονοεί μια προσωρινή κατάσταση που θέλουνε και που πρέπει να αλλάξει. Γι αυτό και θα ήταν μια λάθος επιλογή , να έλεγε κανείς μπροστά τους κάτι μειωτικό για κάποιον που τα μικρά θεωρούν καημένο. Ίσως αυτό το σκίρτημα που νιώθουνε στην ψυχούλα τους, όταν διαπιστώνουν σε κάποιον συνάνθρωπό τους κάποιου είδους δυσαρμονία να αποτελεί και τον πυρήνα της αθωότητάς τους, αλλά και του παραμυθιού που τόσο λατρεύουν. Πρόκειται για ένα γνήσιο συναίσθημα, μία πραγματική και αβίαστη κατάθεση ψυχής από μικρά πλάσματα που δεν λυπούνται κάποιον προσχηματικά, αλλά μόνο γιατί ταυτίζονται και υποφέρουν μαζί του. Στην πραγματικότητα η μόνη αληθινή, άδολη και αψεγάδιαστη συμπόνια είναι αυτή που νιώθουν τα παιδιά. Μακριά από δεύτερες σκέψεις, φτιασιδωμένα συμφέροντα και ψευτοφιλανθρωπίες το πραγματικό ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο κρύβεται σ αυτή την ανόθευτη αγάπη, που εκφράζεται με ένα τρόπο σχεδόν νατουραλιστικό.


Μεγαλώνοντας, κάποια από αυτά τα παιδάκια θα διατηρήσουν μέσα τους αυτό το εύθραυστο συναίσθημα απέναντι σε συνανθρώπους τους που πάσχουν και συγκεντρώνουν την αδιαφορία ή και την κατακραυγή του κόσμου.
Άλλα, θα γίνουν οι ενήλικες που απευχόμαστε, εφόσον είναι αλήθεια ότι καταφέρνει κανείς να διατηρήσει ζωντανή την παιδικότητά του μονάχα όταν εξακολουθεί να δίνει στη λέξη "καημένος" ένα χαρακτήρο μη οριστικό και αμετάκλητο.

Κάποια στιγμή λοιπόν όλα τους θα βρεθούν μπροστά σ ένα από τα γνωστά κρίσιμα σταυροδρόμια και η οικογένεια θα διαδραματίσει τον πιο καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του δρόμου που θα ακολουθήσουν.
Αδιαμφισβήτητα η κλίση στην ευαισθησία είναι ένα πρωτογενές χάρισμα, το οποίο, όμως, μπορεί να τροποποιηθεί να αναδειχθεί ή και να καταστραφεί ολοσχερώς. Καλλιεργείται όμως αποτελεσματικά και από ένα οικογενειακό περιβάλλον ανθρωποκεντρικό και ισορροπημένο. Η ενθάρρυνση ενός θετικού πνεύματος στις τάξεις μιας πυρηνικής οικογένειας και η διαρκής και αδιατάρακτη προσήλωση στην αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον δημιουργούν μ ένα μαγικό τρόπο ανθρώπους γεμάτους σεβασμό, αγάπη και ενδιαφέρον για τους γύρω τους. Ανθρώπους δυνατούς, υπεύθυνους και ανθεκτικούς στα δύσκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου