Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Elena et les Hommes (Η Έλενα και οι άντρες της)


Ακόμα μια ταινία έρχεται αυτή την εβδομάδα από το παρελθόν για να μας υπενθυμίσει κάποιες κατασκευαστικές αρετές και αξίες αρκετά δυσεύρετες στην εποχή μας.

Πρόκειται για το πόνημα του μεγάλου σκηνοθέτη Ζαν Ρενουάρ “Η Έλενα και οι άντρες της” που ξετυλίγει τα ερωτικά παιχνίδια ανάμεσα σε μια δραστήρια κόμισσα και διάφορους Γάλλους στο Παρίσι παραμονές του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

Η δεύτερη σημαντική επανέκδοση της εβδομάδας, έχει ως πρωταγωνίστρια της την Ίνγκριντ Μπέργκμαν στο ρόλο της Έλενας, μιας Πολωνής, στα πρόθυρα της πτώχευσης κόμισσας, η οποία ερωτεύεται ένα Γάλλο στρατηγό τον οποίο υποδύεται ο Ζαν Μαρέ.

Παράλληλα, την καρδιά της αισθησιακής κόμισσας διεκδικούν, ένας στρατηγός, ένας πλούσιος ηλικιωμένος άνδρας κι ένας εργοστασιάρχης που ετοιμάζεται να την αποκαταστήσει.

Η εκτυφλωτική ακτινοβολία που εκπέμπει η Μπέργκμαν, με το βλέμμα, τις κινήσεις και την συνολική της παρουσία ξεπερνά τα όρια ενός συνηθισμένου σεξ απίλ για να αναρριχηθεί ως εκείνα μιας ερμηνείας που λάμπει μέσα στον ερωτισμό και το στυλ μιας αξεπέραστης ηθοποιού.

Με ψήγματα πολιτικής σάτιρας και διάθεση διακωμώδησης της κοινωνίας η ταινία του Ζαν Ρενουάρ εμπλουτίζεται με την υπέροχη φωτογραφία του Κλοντ Ρενουάρ και τους περιπαικτικούς ήχους που αναδύει η μουσική του Ζοζέφ Κοσμά.

Μπλεξίματα, ερωτικά, κυνηγητά, παρεξηγήσεις και άπλετος αισθησιασμός δοσμένα με το υπέροχο στυλ του Γάλλου σκηνοθέτη, που τοποθετεί την Ίνκμαρ Μπέργκμαν στο βάθρο της απόλυτα ελκυστικής σταρ της εποχής.

Παραγωγή: Γαλλία, 1956. Σκηνοθεσία: Ζαν Ρενουάρ. Σενάριο: Ζαν Ρενουάρ, Ζαν Σερζ. Ηθοποιοί: Ινγκριντ Μπέργκμαν, Ζαν Μαρέ, Μελ Φερέρ, Ζαν Ρισάρ, Μαγκαλί Νοέλ, Ζιλιέτ Γκρεκό. 98'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου