Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

INCEPTION


Ο Christofer Nolan (Memento, Dark Night) και εσχάτως με το Inception είναι ένας σκηνοθέτης που αυξάνει διαρκώς την επιρροή του στο χώρο του κινηματογράφου, κάνοντας σταθερά επιλογές περίεργες, πολύπλοκες και βασανιστικές. Έτσι, ποτέ δεν θα βρεις τον καλλιτεχνικό του πήχη ξεχασμένο στο προηγούμενο του ύψος, ή ακόμα περισσότερο σπασμένο από κάποιο άγαρμπο άλμα. Αντίθετα, γι αυτόν τον ευφυή δημιουργό. κάθε ταινία μοιάζει με μια νέα πρόκληση κι ένα αναπάντητο ερώτημα που καλείται να μοιραστεί με τα εκατομμύρια των φανατικών θαυμαστών της ιδιορρυθμίας του.
Αυτόν, λοιπόν, τον ιδιαίτερο ρυθμό του συναντάμε και στην τελευταία του ταινία, όπου ο Nolan χρησιμοποιεί μια εξαιρετική ποικιλία κινηματογραφικών τεχνικών και φωτισμών υποβλητικών, καθηλωτικών και βαθιά ατμοσφαιρικών για να μας εισάγει στον παράξενο κόσμο του ονείρου μέσα από μια μισοπαραβιασμένη πόρτα με δύο όψεις που οδηγεί από τη μια στον κόσμο του ανθρώπινου υποσυνείδητου και από την άλλη στον κόσμο του συλλογικού ασυνειδήτου. Σ αυτό λοιπόν, το εσωτερικό σταυροδρόμι, που όλοι μας καταλήγουμε να πατάμε στις δύο βάρκες της συλλογικής και ατομικής μας υπόστασης ο Nolan εγκιβωτίζει μια σπινταριστή περιπέτεια με έντονα ψυχογραφικά στοιχεία. Η πλοκή διαθλάται μέσα σε μια ονειρική ρευστότητα και ο φυσικός χώρος μέσα στον οποίο ξεδιπλώνεται η κινηματογραφική αφήγηση αυτοτροφοδοτεί νέες αγωνιώδεις αναζητήσεις.

Ο ήρωάς του Nolan ονομάζεται Domm Codd (Leonardo Di Caprio) και είναι ένας σεσημασμένος κλέφτης υψηλού διανοητικού και κοινωνικού προφίλ.
Διαθέτοντας μια εξαιρετικά επωφελή για τον ίδιο αλλά και για ορισμένα μεγάλα συμφέροντα, τεχνολογία, που του επιτρέπει να εισχωρεί στα όνειρα των θυμάτων του, καθώς αυτά κοιμούνται και να αποσπά σημαντικές πληροφορίες για λογαριασμό των ισχυρών εντολοδόχων του, ο Domm θα εμπλακεί σε μια περιπέτεια, η θετική έκβαση της οποίας θα του εξασφαλίσει ως αμοιβή οριστική αμνηστία. Με τις παρακαταθήκες του Φρόιντ παραμάσχαλα, πολύ κουράγιο και μια πολύ αφοσιωμένη ομάδα στο πλευρό του ο Domm θα προσπαθήσει να εξιλεωθεί, τολμώντας αυτή τη φορά να εμφυτεύσει μια ιδέα στο μυαλό του στόχου του.
Τελικά, το όνειρο είναι η πραγματικότητα που γνωρίζουμε εν υπνώσει και η προβολή μιας σχοινοβασίας σε μια κλίμακα απεριόριστων μεταβλητών.
Ο Nolan, όμως αποφεύγει τα χαοτικά κελεύσματα των σειρήνων του μυαλού, επιλέγει μια σταθερή διαδρομή, ενώ εξοικονομεί διαρκώς, πελεκώντας το γλυπτό του απ όλες τις πλευρές και αποσπά, εκτός των άλλων, από τον Leonardo Di Caprio μια ερμηνεία, που μπορεί να βάζει σε δοκιμασία των νεύρα των εκατομμυρίων θαυμαστριών του, αλλά του προσθέτει μερικούς ακόμη πόντους γνήσιας υποκριτικής αναγνώρισης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: 7,5/10

Leonardo DiCaprio bio
- Joseph Gordon-Levitt
- Ellen Page
- Ken Watanabe
- Cillian Murphy

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
- Christopher Nolan

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
- 148 λεπτά

ΠΡΕΜΙΕΡΑ
- 24-08-10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου