Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Η επιμόλυνση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής


Υπό τον ασφυκτικό κλοιό των εταιρειών βιοτεχνολογίας βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να καταστήσει εφικτή τη χαλάρωση των σκληρών περιοριστικών όρων που ισχύουν, ώστε η υιοθέτηση των νέων μεταλλαγμένων ποικιλιών να περάσει από μια κεντρική πολιτική επιλογή στην ευχέρεια της κάθε μιας χώρας ξεχωριστά.

Μάλιστα την περασμένη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου συνεδρίασε στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο τη γνωμοδότηση επί της πρότασης της Κομισιόν για απλοποίηση των εγκρίσεων, νέων μεταλλαγμένων ποικιλιών που θα παρέχουν στις κυβερνήσεις κάθε χώρας ξεχωριστά την ευχέρεια να αποφασίζουν αν θα τις φιλοξενήσουν στο έδαφός τους.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις ραγδαίες αυτές εξελίξεις διαδραματίζει η περίφημη Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων, ένα γνωμοδοτικό όργανο που έχει κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές από τους πράσινους ευρωπαϊκούς κύκλους ως μεροληπτικό υπέρ των ατλαντικών βιοτεχνολογικών συμφερόντων.

Εξάλλου, για τον Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων, Μιχάλη Τρεμόπουλο το προτεινόμενο πλαίσιο εμφιλοχωρεί κινδύνους καθώς δίνει από τη μια στις εθνικές κυβερνήσεις την ευχέρεια να αρνούνται την καλλιέργεια συγκεκριμένων ποικιλιών στη χώρα τους (όπως έκανε πρόσφατα ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης) αλλά δεν αποκλείει την δυνατότητα επίκλησης κινδύνων για τη δημόσια υγεία και το Περιβάλλον.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι σταδιακά η προσπάθεια επιβολής των μεταλλαγμένων ποικιλιών στην Ευρώπη ευοδώνεται κι ότι το ασφυκτικό πρεσάρισμα πολιτικών και οικονομικών κύκλων των ΗΠΑ αποδίδει τους πρώτους χειροπιαστούς καρπούς του.
Άλλωστε, το ευρωπαϊκό έδαφος είναι ενιαίο και αδιάσπαστο και χωρίς αμφιβολία οι επιλογές της κάθε μιας χώρας θα επηρεάσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και τις αγροτικές καλλιέργειες των γειτονικών χωρών.
Για τη χώρα μας, ο κίνδυνος επιμόλυνσης για τους αγρότες των συνοριακών περιοχών θα είναι μεγάλος αν υιοθετηθεί από γειτονικές χώρες η καλλιέργεια μεταλλαγμένων στα εδάφη τους.
Επί της ουσίας, πλέον είμαστε αντιμέτωποι με την επιβολή των μεταλλαγμένων δια της πλαγίας οδού, καθώς οι όροι που είχαν θέσει το Δεκέμβριο του 2008 οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Περιβάλλοντος φαίνεται να προσπερνιούνται.
Την ίδια ώρα, αγρότες και περιβαλλοντικές οργανώσεις απορρίπτουν κατηγορηματικά τις γνωμοδοτήσεις της Κομισιόν καθώς γνωρίζουν ότι το προτεινόμενο πλαίσιο καθιστά ευάλωτα τα κάστρα αντίστασης των κυβερνήσεων απέναντι στην προέλαση των βιοτεχνολογικών συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου